24 Aralık 2019 Salı

Tek İlah ( İlahen Vahid )

"İlahen vahid" ( Tek ilah ) ifadesi ise Kur'an'da 19 kere* tekrarlanmaktadır. 19 sayısının nümerolojik değeri "1" ( 1+9 = 1 ) olup, bu durum Allah'ın "Birliği" kavramı ve Kur'an'daki 19 fenomeni ile uyum sergilemektedir.

2/133 - Em küntüm şühedae iz hadara ya'kubel mevtü iz kale li benıhi ma ta'büdune min ba'dı kalu na'büdü ilaheke ve ilahe abaike ibrahıme ve ismaıyle ve ishaka İLAHEN VAHİDA ve nahnü lehu müslimun ( Yoksa ölüm Yakub' a geldiğinde şahitler mi oldunuz? Zamanında oğullarına "Benden sonra neye kulluk edersiniz?" dedi. "Senin ilahına ve senin babaların İbrahim’ in ve İsmail’ in ve İshak’ın ilahına TEK İLAH olarak kulluk ederiz. Bizler O'na teslim olanlarız." dediler. )

2/163 - Ve ilahüküm İLAHÜN VAHİD la ilahe illa hüver rahmanür rahım ( Ve ilahınız TEK İLAHTIR. Şefkatli ve merhametli olan O’nun haricinde ilah yoktur. )

4/171 - Ya ehlel kitabi la tağlu fı dıniküm ve la tekulu alellahi illel hakk innemel mesıhu ıysebnü meryeme rasulüllahi ve kelimetüh elkaha ila meryeme ve ruhun minhü fe aminu billahi ve rusülih ve la tekulu selaseh intehu hayran leküm innemELLAHÜ İLAHÜN VAHİD sübhanehu en yekune lehu veled lehu ma fis semavati ve ma fil ard ve kefa billahi vekıla ( Ey kitap sahipleri, dininizde azgınlık etmeyin ve Allah üzerine gerçek haricindekini söylemeyin. Meryem oğlu İsa Mesih, kesinlikle Allah' ın resulü, Meryem'e atmış olduğu kelimesi ve O’ndan ruhtur. O halde, Allah’a  ve O’nun resullerine inanın ve üçtür demeyin. Kendi hayrınıza bundan imtina edin, vazgeçin. Kesinlikle ki ALLAH TEK İLAHTIR. O, çocuk sahibi olmaktan yücedir. Göklerde ne varsa ve yerde ne varsa O’nadır. Vekil olarak Allah kafidir. )

5/73 - Lekad keferallezıne kalu innellahe salisü selaseh ve ma min ilahin illa İLAHÜN VAHİD ve in lem yentehu an ma yekulune le yemessennellezine keferu minhüm azabün elım ( O "Kesinlikle Allah, üçün üçüncüsüdür." diyenler inkar etmişlerdir. TEK İLAHTAN başka ilah yoktur. Eğer o söylediklerinden vazgeçmezlerse, kesinlikle onlardan o inkar edenlere elim azap dokunacaktır. )

6/19 - Kul eyyü şey'in ekberu şehadeh kulillahü şehıdün beynı ve beyneküm ve uhıye ileyye hazel kur'anü li ünziraküm bihı ve men belağ e inneküm le teşhedune enne meallahi aliheten uhra kul la eşhed kul innema hüve ilahün vahıdün ve innenı berıün min ma tüşrikun ( De ki: “Şahitlik olarak hangi şey daha büyüktür?” De ki: "Allah, benimle sizin aranızda şahittir ve bana bu Kur'an, onunla sizi ve o ulaştırılanları uyarmam için vahyedildi. Kesinlikle siz, Allah'la beraber başka ilahlar olduğuna şahitlik mi edeceksiniz?" De ki:  "Ben şahitlik etmem." de. "Kesinlikle O TEK İLAHTIR. Kesinlikle ben o ortak koştuklarınızdan beriyim." )

9/31 - İttehazu ahbarahüm ve ruhbanehüm erbaben min dunillahi vel mesıhabne meryem ve ma ümiru illa li ya'büdu İLAHEN VAHİDA la ilahe illa hu sübhanehu an ma yüşrikun ( Onlar, Allah’tan başka bilginlerini ve rahiplerini ve Meryem oğlu Mesih'i de kendilerine Rabler edindiler. Oysa onlar, TEK İLAH olan Allah’a  kulluk etmeleri haricinde emrolunmamışlardı. O’nun haricinde ilah yoktur. O, onların ortak koştuklarından yücedir. )

14/52 - Haza belağun lin nasi ve li yünzeru bihı ve li ya'lemu ennema hüve İLAHÜN VAHİDÜN ve liyezzekkera ülül elbab ( Bu insanlar için, onunla uyarılmaları, kesinlikle O’nun TEK İLAH olduğunu bilmeleri ve akıl sahiplerinin hatırlamaları için ulaştırmadır. )

16/22 - İlahüküm İLAHÜN VAHİD fellezine la yü'minune bil ahırati kulubühüm münkiratün ve hüm müstekbirun ( İlahınız TEK İLAHTIR. O ahirete inanmayanlar, onların kalpleri kötüdür. Onlar kibirlenirler. )

16/51 - Ve kalellahü la tettehızu ilaheynisneyn innema hüve İLAHÜN VAHİD fe iyyaye ferhebun ( Ve Allah "İki ilah edinmeyin, kesinlikle O TEK İLAHTIR. O halde ancak benden korkun."dedi. )

17/46 - Ve cealna ala kulubihim ekinneten en yefkahuhü ve fı azanihim vakra ve iza zekerte rabbeke fil kur'ani VAHDEHU vellev ala edbarihim nüfura ( Ve onu anlamasınlar diye kalplerinin üzerine örtüler ve kulaklarının içine ağırlık oluştururuz. Kur'an' da Rab’bini TEK OLARAK hatırladığında, nefretle yüzlerini arkalarına çevirirler. )

18/110 - Kul innema ene beşerun mislüküm yuha ileyye ennema ilahüküm İLAHÜN VAHİD fe men kane yercu likae rabbihı fel ya'mel amelen salihan ve la yüşrik bi ıbadeti rabbihı ehada ( De ki: "Kesinlikle ben aynınız gibi insanım. Bana, kesinlikle ilahınızın TEK İLAH olduğu vahyediliyor. O halde, Rab’bine kavuşmayı ummakta olan kimse, artık iyi iş yapsın ve Rab’bine kullukta hiçbir kimseyi ortak koşmasın." )

21/108 - Kul innema yuha ileyye ennema ilahüküm İLAHÜN VAHİD fe hel entüm müslimun ( De ki: “Kesinlikle bana, ilahınızın kesinlikle TEK İLAH olduğu vahyediliyor. Artık siz teslim olanlar mısınız?" )

22/34 - Ve li külli ümmetin cealna menseken li yezkürüsmellahi ala ma razekahüm min behımetil en'am fe ilahüküm İLAHÜN VAHİDÜN fe lehu eslimu ve beşşiril muhbitın ( Ve her topluluk için, dört ayaklı hayvanlardan onları rızıklandırdıkları üzerine Allah' ın ismini hatırlamaları için ibadet usülü oluşturduk. İlahınız TEK İLAHTIR. O halde O’na teslim olun. Alçakgönüllüleri müjdele. )

37/4 - İnne İLAHEKÜM LE VAHİD ( Kesinlikle İLAHINIZ TEKTİR. )

39/45 - Ve iza zükirALLAHÜ VAHDEHÜşmeezzet kulubüllezıne la yü'minune bil ahırah ve iza zükirallezıne min dunihı iza hüm yestebşirun ( Ve ALLAH TEK OLARAK hatırlandığında, o ahirete inanmayanların kalpleri burkulur. O’ndan başkaları hatırlandığında, o zaman onlar müjdelenirler, sevinirler. )

40/84 - Fe lemma raev be'sena kalu amenna BİLLAHİ VAHDEHU ve kefarna bima künna bihı müşrikın ( Zorluğumuzu, azabımızı  gördüklerinde "ALLAH'IN BİRLİĞİNE, TEKLİĞİNE inandık. O’na ortak koşmuş olduklarımızı inkar ettik." dediler. )

41/6 - Kul innema ene beşerun mislüküm yuha ileyye ennema ilahüküm İLAHÜN VAHİDÜN festekımu ileyhi vestağfiruh ve veylün lil müşrikın ( De ki: "Ben aynınız gibi insanım. Bana kesinlikle ilahınızın TEK İLAH olduğu vahyedildi. O halde O’na doğru yönelin ve af isteyin. Vay o ortak koşanlara." )

60/4 - Kad kanet leküm üsvetun hasenetün fi ibrahime vellezine mea hu iz kalu li kavmihim inna büreaü minküm ve min ma ta'büdune min dunillahi keferna biküm ve beda beynena ve beynekümül adavetü vel bağdau ebeden hatta tü’minu BİLLAHİ VAHDEHU illa kavle ibrahime li ebihi leestağfirenne leke ve ma emlikü leke min allahi min şey'in rabbena aleyke tevekkelna ve ileyke enebna ve ileykel mesır ( İbrahim ve onunla birlikte olanlar hakkında size güzel örnek vardı. Zamanında kavimlerine "Kesinlikle biz sizden ve o Allah’tan başka kulluk ettiklerinizden uzağız. Sizi inkar ettik. Siz Allah’a , O’NUN BİRLİĞİNE inana kadar, bizimle sizin arasında ebediyen düşmanlık ve kin belirdi." dediler. İbrahim’ in babası için olan "Sana kesinlikle af isteyeceğim. Sana Allah’tan hiçbir şeye malik olup güç yetiremem. Rab’bimiz, sana dayanıp sığınırız ve sana yöneliriz. Varış yeri sanadır." sözü hariç. )

IHLAS 112/1 - Kul hüvALLAHÜ EHAD ( De ki: "O ALLAH BİRDİR." )

Not: 38/5 kodlu ayette yer alan ve bir hüküm ifadesi olmayıp müşriklere ait bir soru cümlesi olan "E cealel alihete ilahen vahıda inne haza le şey'üy ucab" ( İlahları tek ilah mı kıldı? Kesinlikle bu acayip şeydir. )" söylemi hariç tutulmuştur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder