25 Aralık 2019 Çarşamba

Cehalet + Gaflet = Dalalet

Allah yolundan sapmanın yani sapıklığın ( Dalalet ) iki önemli bileşeni bulunmaktadır. Cehalet ve Gaflet;

Cehalet = Habersizlik, Bilgisizlik
Gaflet = Dikkatsizlik, Endişesizlik, Vurdumduymazlık, Habersizlik
Dalalet = Sapıklık

Gaflet, cehaletin bir sonucu olarak tezahür eden olgudur. Zira "Cahil Gafleti / Cahil Cesareti" olarak bilinen kavram gaflet ve cehaletin birleşiminden oluşmaktadır. Bu iki olgunun tesiriyle meydana çıkan tutum, düşünce ve davranışlar varlıkları Allah'ın doğru yolundan sapmalarına neden olmaktadır. 

Küresel şeytanların en büyük arzusu insanları cehalet ve gaflet halinde tutarak dalalete ve nihayetinde helake sürüklemektir. Kur'an ayetleri bu üç kavrama ( Cehalet, Gaflet, Dalalet ) özellikle vurgu yapmakta ve cehaletinin farkına varıp tevbe edenlere af yolunu açmaktadır.

CEHALET

4/17 - İnnemet tevbetü alellahi lillezıne ya'melunes sue bi cehaletin sümme yetubune min karıbin fe ülaike yetubüllahü aleyhim ve kanellahü alimen hakıma ( Kesinlikle tevbe o cehaletle kötülük yapanlar için Allah’ ın üzerinedir. Sonra hemen ardından tevbe ederler. Böylece Allah işte onların üzerine tevbe eyler. Allah bilendir hakimdir. )

6/54 - Ve iza caekellezine yü'minune bi ayatina fe kul selamün aleyküm ketebe rabbüküm ala nefsihir rahmete ennehu men amile minküm suen bi cehaletin sümme tabe min ba'dihı ve asleha fe ennehu ğafurun rahım ( Ve ayetlerimize inananlar sana geldikleri zaman De ki: "Selam üzerinize olsun, Rab’biniz nefsine rahmet yazdı. Kesinlikle ki sizden kim cehaletle kötülük yapıp da sonra onun ardından tevbe ederse ve iyileşirse, kesinlikle O affedendir, merhametlidir." )

16/119 - Sümme inne rabbeke lillezıne amilüs sue bi cehaletin sümme tabu min ba'di zalike ve aslehu inne rabbeke min ba'diha le ğafurun rahım ( Sonra kesinlikle Rab’bin, o cehalet ile kötülük yapanlar ve sonra, bunun ardından tevbe edip iyileşenlerledir. Kesinlikle Rab’bin ondan sonra affedendir merhametlidir. )

GAFLET

7/179 - Ve lekad zera'na li cehenneme kesıran minel cinni vel insi lehüm kulubün la yefkahune biha ve lehüm a'yünün la yübsırune biha ve lehüm azanün la yesmeune biha ülaike kel en'ami bel hüm EDALL ülaike hümül ĞAFİLUN ( Ve cinlerden ve insanlardan çoğunu cehennem için bıraktık. Onların kalpleri vardır, onlarla anlamazlar. Onların gözleri vardır, onlarla görmezler. Onların kulakları vardır, onlarla duymazlar. Bunlar hayvanlar gibidirler. Bilakis daha da SAPMIŞLARDIR. İşte onlar GAFİLLERDİR, HABERSİZLERDİR. )

10/7 - İnnellezine la yercune likaena ve radu bil hayatid dünya vatmeennu biha vellezine HÜM AN AYATİNA ĞAFİLUN ( Kesinlikle o bize kavuşmayı ummayanlar, dünya hayatına razı, hoşnut olanlar, onunla tatmin olanlar ve O AYETLERİMİZDEN GAFİL, HABERSİZ olanlar, )

10/92 - Fel yevme nüneccıke bi bedenike li tekune li men halfeke ayeh ve inne KESİREN MİNEN NAS AN AYATİNA LE ĞAFİLUN ( O halde bugün, o senden sonraki kimselere ayet olması için bedenini kurtaracağız. Kesinlikle İNSANLARDAN ÇOĞU AYETLERİMİZDEN HABERSİZDİRLER. )

16/108 - Ülaikellezine tabeallahü ala kulubihim ve sem'ıhim ve ebsarihim ve ülaike hümül ĞAFİLUN ( İşte onlar Allah' ın, o kalplerinin, kulaklarının ve gözlerinin üzerine mühür bastıklarıdır. İşte onlar, onlar HABERSİZDİRLER. )

46/5 - Ve men edallü min men yed'u min dunillahi men la yestecıbü lehu ila yevmil kıyameti ve hüm an DÜAİHİM ĞAFİLUN ( Ve ayağa kalkış gününe kadar ona cevap veremeyecek olan o Allah’tan başkasını çağırandan daha sapık kimdir? Ve onlar ÇAĞIRMALARINDA, DUALARINDA HABERSİZLERDİR. )

DALALET

7/179 - Ve lekad zera'na li cehenneme kesıran minel cinni vel insi lehüm kulubün la yefkahune biha ve lehüm a'yünün la yübsırune biha ve lehüm azanün la yesmeune biha ülaike kel en'ami bel hüm EDALL ülaike hümül ĞAFİLUN ( Ve cinlerden ve insanlardan çoğunu cehennem için bıraktık. Onların kalpleri vardır, onlarla anlamazlar. Onların gözleri vardır, onlarla görmezler. Onların kulakları vardır, onlarla duymazlar. Bunlar hayvanlar gibidirler. Bilakis daha da SAPMIŞLARDIR. İşte onlar GAFİLLERDİR, HABERSİZLERDİR. )

25/44 - Em tahsebü enne ekserahüm yesmeune ev ya'kılun in hüm illa kel en'ami bel hüm EDALLÜ sebıla ( Kesinlikle onların çoğunluğu dinleyecekler veya akıllanacaklar mı sanıyorsun? Kesinlikle onlar ancak hayvan gibidirler. Bilakis onlar yol olarak daha SAPIKTIRLAR. )

28/50 - Fe in lem yestecıbu leke fa'lem ennema YETTEBİUNE EHVAEHÜM ve MEN EDALLÜ min men ittebea hevahü bi ğayri hüden minellah innellahe la yehdil kavmez zalimın ( Artık eğer sana cevap veremezlerse, bil ki kesinlikle heveslerine tabi oluyorlar. Allah’tan yönlendirmesiz olarak, O HEVESİNE TABİ OLAN KİMSEDEN DAHA SAPIK kimdir? Kesinlikle Allah zalimler kavmini yönlendirmez. )




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder