30 Aralık 2019 Pazartesi

Yorgunluk, zahmet ve usançtan arınmış olanlar

Kaba madde alemi dünyadaki tekamülünü tamamlayarak yarı süptil üst boyuta geçme liyakatine erişecek olan varlıkların ortak özelliklerinden biri de iyilik ve doğruluk yolundaki çalışmaları kapsamında yorgunluk, bıkkınlık ve sıkıntı duygularından tamamen arınma safhasına gelmiş olmalarıdır. Zira, Allah yolunda olmak düalitenin engelleyici negatif tesirlerinden sıyrılabilmeyi başarabilmek anlamına da gelmektedir. Vazife planı olarak anılan, yarı süptil boyutun da üzerindeki planlarda bulunan ve kader mekanizmasında işlev gören vazifeli varlıklar ( melekler / tekamül etmiş insan ) yorgunluk ve usanç kavramlarından tamamen arınmış, saf sevgiyle ilahi nizamda işlevlerini yerine getirmektedirler. ( Maddenin süptil niteliğinin tezahür ettiği bu üst planlarda "ölüm" olarak bilinen "olum" ( dönüşüm ) ıstıraplı, sıkıntılı süreçlerle değil sevgi ve huzur dolu geçiş süreçleriyle vuku bulmaktadır. Ayrıca bu üst planlarda hastalık, üzüntü, bunalım, zorluk gibi kavramlarda sözkonusu olmayıp, tekamül aşamaları huzur, sevgi ve mutluluk hissiyatıyla geçilmektedir. ) 

Kaba madde alemi dünya yukarıda anılan özelliklerin kazanılması için bir hazırlık ve sınav planıdır. Bir başka deyişle dünya mezun olunması gereken bir okuldur.

Üst planlardaki varlıkların hissiyatları şu ayetlerde tasvir edilmiştir. 

15/48 - La yemessühüm fıha nesabün ve ma hüm minha bi muhracın
( Onlara orada zahmet, yorgunluk dokunmaz. Onlar oradan çıkarılacak da değillerdir. )

35/35 - Ellezi ehallena daral mükameti min fadlih la yemessüna fıha nesabün ve la yemessüna fıha lüğub
( Bizi üstünlüğünden ikamet yurduna o koydu. Bize orada zahmet dokunmayacaktır. Bize orada usanç, yorgunluk da dokunmayacaktır. )

41/38 - Fe inistekberu fellezine ınde rabbike yüsebbihune lehu bil leyli ven nehari ve hüm la yes'emun
( Eğer kibirlenirlerse, o Rab’binin indinde olanlar, gece ve gündüz O’na övgü sözleri söylerler. Onlar usanmazlar. )*

* Duadan, kelime zikrinden asla usanmayan aksine her icra ettiklerinde bir evvelkine göre daha da yüksek heyecan ve sevgi yoğunluğu yaşayan varlıklardan bahsedilmektedir.

50/38 - Ve lekad halaknes semavati vel erda ve ma beynehüma fi sitteti eyyamin ve ma messena min luğub
( Ve gökleri, yeri ve o onların aralarındakilerini altı günde yarattık. Bize usanç, yorgunluk dokunmadı. ) **

** Allahü Teala'nın izni ve yetkilendirmesiyle gökleri ve yeri yaratma vazifesini üstlenmiş olan Meleül Ala da ( Yüksek İlerigelenler ) "yorgunluk" kavramının kendileri için geçerli olmadığını aynı durumun bulundukları planlarda işlevlerini yerine getirmekte olan diğer varlıklar için de geçerli olması gerektiğini hatırlatmakta ve dolaylı olarak uyarmaktadırlar.

İncil'de ise cennetin tasvir edildiği ayetlerden biri şöyledir.

66 Vahiy 21-4 Onların gözlerinden bütün yaşları silecek. Artık ölüm olmayacak. Artık ne yas, ne ağlayış, ne de ıstırap olacak. Çünkü önceki düzen ortadan kalktı."






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder