6 Aralık 2019 Cuma

Kötülüğün Giderilmesi ve Kısasa Kısas Yanılgısı

Kötülüğün ortadan kaldırılması için kötülüğü yapana kötülük yapılması kötülüğü gerçekten ortadan kaldırır mı? Yoksa kötülüğün ve kötünün miktarını mı artırır?

Af ve sabır mekanizması ruhsal tekamül yolculuğunun en önemli vasıtalarıdır. Nefsini bastıran, kibrini yok etmeye çabalayan, sabırda sebat eden ve af mekanizmasının ilahi nimetini idrak etmiş olanlar bu yolculukta çok ileri noktalara yükselebileceklerdir.

Kötüye kötülük yapılması ve kısas hususuna ilişkin bilgiler Kur'an ve İncil ayetlerinde çok açık şekilde verilmektedir.

Kur'an ayetleri;

42/40 - Ve CEZAÜ SEYYİETİN SEYYİETİN MİSLÜHA FE MEN AFA VE ASLEHA fe ecruhu alellah innehu la yühıbbüz zalimın

( Ve KÖTÜLÜĞÜN KARŞILIĞI, AYNISI GİBİ KÖTÜLÜKTÜR. AMA KİM AFFEDERSE VE İYİLEŞTİRİRSE onun ödülü Allah’a dır. Kesinlikle O zalimleri sevmez. )

5/45 - Ve ketebna aleyhim fıha ennen nefse bin nefsi vel ayne bil ayni vel enfe bil enfi vel üzüne bil üzüni ves sinne bis sinni vel cüruha kısas FE MEN TESADDEKA BİHI FE HÜVE KEFFARATÜN LEH ve men lem yahküm bima enzelellahü fe ülaike hümüz zalimun 

( Ve biz onların üzerine onun içinde, nefise nefis, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş ve yaralara kısas yazdık. ARTIK KİM ONU BAĞIŞLARSA, O ONA GÜNAHLARINA KEFFARETTİR. Kim Allah' ın indirdiğiyle hükmetmezse, işte onlar zalimlerdir. )

23/96 - İdfa' billetı hiye ahsenüs seyyieh nahnü a'lemü bima yasıfun

( KÖTÜLÜĞÜ O EN GÜZELİYLE SAV. O vasfettiklerinizi bizler biliriz. )

41/34 - Ve la testevil hasenetü ve les seyyieh idfa' billetı hiye ahsenü fe izellezi beyneke ve beynehu adavetün ke ennehu veliyyün hamım 

( VE GÜZELLİK VE KÖTÜLÜK EŞİT DEĞİLDİR. ONU EN GÜZELİYLE SAV. O zaman o seninle kendi arasında düşmanlık olan, kesinlikle o sıcak samimi arkadaş gibi olur. )

İncil ayetleri;

40-Matthew-5-38 "'Göze göz, dişe diş' dendiğini duydunuz. 

40-Matthew-5-39 Ama ben size diyorum ki, KÖTÜYE KARŞI DİRENMEYİN. SAĞ YANAĞINIZA TOKAT ATAN KİMSEYE ÖBÜR YANAĞINIZI DA ÇEVİRİN. 

40-Matthew-5-40 Size karşı yasa önünde davacı olup mintanınızı almak isteyene abanızı da verin.

40-Matthew-5-41 Kim sizi bin adım yol yürümeye zorlarsa onunla iki bin adım yürüyün.

40-Matthew-5-42 Sizden bir şey dileyene verin, sizden ödünç isteyeni geri çevirmeyin."

40-Matthew-5-43 "'Komşunu seveceksin, düşmanından nefret edeceksin' dendiğini duydunuz.

40-Matthew-5-44 Ama ben size diyorum ki, DÜŞMANLARINIZI SEVİN, SİZE LANET EDENLERİ KUTSAYIN, SİZDEN NEFRET EDENLERE İYİLİK YAPIN, SİZİ İSTİSMAR EDENLER VE SİZE ZULMEDENLER İÇİN DUA EDİN.

""Zulmedene lanet etmek yerine tekâmülü için dua et. Tekâmül yolu zaten ıstıraplıdır." - Dost Baki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder