20 Aralık 2019 Cuma

İnancın temeli bilgidir. Bilgi de kitaplardadır.

Yaratılmış idrakli bir varlığın herhangi bir olguya, kavrama ilişkin inancının oluşabilmesi için öncelikle o olguya, kavrama ilişkin bilgiye haiz olması gerekir. Sadece bilgiyi idrak sürecinden geçiren ve analiz ederek sonuç çıkaran varlıklar gerçek inanç safhasına geçebilmektedirler. 

İnanç, akıl ve kalp yoluyla araştırmayı, bilgi edinmeyi, bilgiyi analiz etmeyi ve sorgulamayı gerektiren ilahi kozmik bir mekanizmadır. Söz konusu bilgiler yani ilimler üzeri ilim ise Allahü Teala tarafından bahşedilmiş olan ve yaratılışın başlangıcından bu yana indirilmiş olan kitaplardadır.

Herhangi bir konuda bilgisi olmayan idrakli bir varlığın o herhangi bir konuya inancının oluşması mümkün değildir. Ancak bilgisi olmamasına rağmen nefsinin heveslerine kapılarak yanlış olanın doğruluğuna inanan, yanlış olanı büyük bir cehid ve gayretle savunan ve hatta aksini düşünen diğer varlıkları düşman olarak gören varlıkların çoğunlukta olması oldukça düşündürücü ve ibret vericidir.

Nisa suresinin 136. ayeti "İnancın" oluşabilmesi için gerekli bileşenleri özetler ken "Kitaba inanç" hususunu da vurgulamaktadır. Zira Allah, Melek ve Resul bilinci ancak kitap ilmi sayesinde oluşmaktadır.

4/136 - Ya eyyühellezine amenu AMİNU billahi ve rasulihı vel KİTABİLLEZİ nezzele ala rasulihı vel kitabillezı enzele min kabl ve men yekfür billahi ve melaiketihı ve KÜTÜBİHI ve rusülihı vel yevmil ahıri fe kad dalle dalalen beıyda ( Ey o inananlar, Allah’a , O’nun resulüne, resulüne indirdiği o kitaba ve daha önce indirdiği o KİTABA İNANIN. Allah' ı, meleklerini, KİTAPLARINI, resullerini ve sonraki günü inkar eden kimse uzak, derin sapıklığa sapmıştır. )

Bilgisiz, ilimsiz bir şekilde insanları saptırmaya çalışanlar da ayetlerde bildirilmiştir.

6/119 - Ve ma leküm en la te'külu min ma zükirasmüllahi aleyhi ve kad fassale leküm ma harrame aleyküm illa madturirtüm ileyh ve inne kesıran le yüdıllune bi ehvaihim Bİ GAYRİ İLM inne rabbeke hüve a'lemü bil mu'tedın  ( Ve size ne oluyor da üzerine Allah' ın ismi hatırlananlardan yemiyorsunuz? O size, ona mecbur kalmanızın haricinde size neyin haram olduğunu ayrıntılı açıklamıştır. Kesinlikle birçokları İLİMSİZCE hevesleriyle saptırırlar. Kesinlikle Rab’bin, o hududu aşanları bilir. )

16/25 - Li yahmilu evzarahüm kamileten yevmel kıyameti ve min evzarillezıne yüdıllunehüm Bİ GAYRİ İLM e la sae ma yezirun ( Ayağa kalkış gününde, ağırlıklarını, yüklerini ve onları İLİMSİZCE saptırmış olanların da ağırlıklarını, yüklerini tamamen yüklenip taşımaları içindir. İyi bilin ki o yüklenip taşıdıkları kötüdür. )

16/43 - Ve ma erselna min kablike illa ricalen nuhıy ileyhim fes'elu ehlez zikri in küntüm la ta'lemun ( Ve senden önce, onlara vahyettiğimiz erkeklerin haricindekileri göndermedik. O halde, eğer bilmemekteyseniz, hatırlama sahiplerine sual edin. )

16/44 - Bil beyyinati vez ZÜBÜR ve enzelna ileykez zikra li tübeyyine lin nasi ma nüzzile ileyhim ve leallehüm yetefekkerun ( Açık delillerle ve KİTAPLARLA. İnsanlara, onlara o indirdiğimizi açıklaman için sana hatırlamayı indirdik. Umulur ki fikrederler. )

22/3 - Ve minen nasi men yücadilü fillahi Bİ GAYRİ İLMİN  ve yettebiu külle şeytanin merıd ( Ve insanlardan Allah hakkında İLİMSİZCE mücadele eden kimse, her asi azgın şeytana tabi olur. )

22/8 - Ve minen nasi men yücadilü fillahi Bİ GAYRİ İLMİN ve la hüden ve LA KİTABİN MÜNİR ( Ve insanlardan kimi, İLİMSİZCE, yönlendirme olmadan ve AYDINLATICI KİTAP OLMADAN Allah hakkında mücadele eder. )

30/29 - Bel ittebeallezıne zalemu ehvaehüm bi ğayri ılm fe men yehdı men edallellah ve ma lehüm min nasırın ( Bilakis kesinlikle o zulmedenler ilimsizce heveslerine tabi oldular. Artık, o Allah' ın saptırdığı kimseyi kim yönlendirebilir? Ona yardımcı yoktur. )

31/20 - E lem terav ennellahe sehhara leküm ma fis semavati ve ma fil erdı ve esbeğa aleyküm niamehu zahiraten ve batıneh ve minen nasi men yücadilü fillahi Bİ GAYRİ İLMİN ve la hüden ve LA KİTABİN MÜNİR ( Allah' ın, göklerde ne varsa ve yerde ne varsa buyruğunuza verdiğini, nimetlerini üzerinize açık, görünür olarak ve gizli olarak yaydığını görmediniz mi? Ve insanlardan, Allah hakkında İLİMSİZCE, yönlendirmesizce ve AYDINLATICI KİTAP OLMADAN mücadele edenler vardır. )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder