13 Aralık 2019 Cuma

Şüphe Sendromu

Allah hakkında, O'nun yaratışı ve ilahi nizamı hakkında şüphe duymak esas itibarıyla Paranoya ( Paranoid Kişilik Bozukluğu ) olarak bilinen hastalıktan farksızdır. Paranoya, psikolojik olabildiği gibi beynin ön bölümünde yer alan ve doğru ile yanlışın ayırt edilmesini sağlayan Frontal Korteks'teki dejenerasyona bağlı olarak da ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Paranoidler herkesten, her şeyden şüphe duyarlar ve olmayan bir durumu makul ve mantıklı görünen sebepler öne sürerek anlatabilirler.

Yaratılış, ilahi nizam, melekler, resuller ve kutsal kitaplar konusunda şüphe içinde olan ve gerçeği algılayamayan paranoidler, Çoklu Kişilik Bozukluğu ( Multiple Personality Disorder / MPD ) adı verilen sendromu da sergilerler. Zira  paranoidler zaman zaman ikna olup, zaman zaman aksi yönde düşüncelere kapılabilmekte ve böylece farklı kişilikler sergileyebilmektedirler. ( MPD sendromunu zihin kontrol metodlarıyla da oluşturulabilmekte olup, bu ayrıca incelenmesi gereken bir husustur. )

Kur'an ve İncil'de "Şüphe" hususu inancın ve buna bağlı tekamülün önündeki engellerden en önemlisi olarak vurgulanmaktadır.

2/2 - Zalikel kitabu la raybe fih hüden lil müttekin ( Bu, o hakkında şüphe olmayan, sakınanlar için yönlendirme olan kitaptır. )

2/23 - Ve in küntüm fı raybin min ma nezzelna ala abdina fe'tu bi suratin min mislih ved'u şühedaeküm min dunillahi in küntüm sadikın ( Ve eğer o kulumuza indirdiğimizden şüphe içindeyseniz haydi aynısından bir sure getirin. Eğer doğrular iseniz Allah’tan başka olan şahitlerinizi de çağırın. )

2/147 - El hakku min rabbike fe la tekunenne minel mümterın ( O Rab’binden gerçektir. O halde şüphe edenlerden olma. )

3/60 - El hakku min rabbike fe la tekün minel mümterın ( Gerçek senin Rab’bindendir. O halde şüphecilerden olma. )

6/2 - Hüvellezi halekaküm min tıynin sümme kada ecela ve ecelüm müsemmen ındehu sümme entüm temterun ( Sizi çamurdan yaratan, sonra da vadelendiren O'dur. İsimlendirilmiş belirli vade O’nun indindedir. Sonra siz şüphe ediyorsunuz. )

6/114 - E fe ğayrallahi ebteğıy hakemen ve hüvellezi enzele ileykümül kitabe müfassala vellezine ateynahümül kitabe ya'lemune ennehu münezzelün min rabbike bil hakkı fe la tekunenne minel mümterın ( Size kitabı ayrıntılandırılmış olarak indirdiği halde Allah’tan başka hakem mi arayayım? Ve o kendilerine kitap verdiklerimiz, kesinlikle onun gerçekten Rab’lerinden indirilmiş olduğunu bilirler. O halde şüphe edenlerden olma. )

9/45 - İnnema yeste'zinükellezine la yü'minune billahi vel yevmil ahıri vertabet kulubühüm fe hüm fı raybihim yeteraddedun ( Kesinlikle senden izin isteyenler, o Allah’a ve sonraki güne inanmayanlardır. Onların kalpleri işkillidir, şüphelidir de şüpheleri içinde tereddüt ederler. )

10/94 - Fe in künte fı şekkin min ma enzelna ileyke fes'elillezıne yakraunel kitab min kablike lekad caekel hakku min rabbike fe la tekununne minel mümterın ( Eğer o sana indirdiğimizden şüphe içinde olursan, o senden önce kitabı okumuş olanlara sual et. Sana Rab’binden gerçek geldi. O halde, şüphecilerden olma. )

İncil;

40-Matthew-14-31 İsa hemen elini uzatıp onu tuttu. Ona, "Ey kıt imanlı, neden kuşku duydun?" dedi.

40-Matthew-21-21 İsa onlara şu karşılığı verdi: "Size doğrusunu söyleyeyim, eğer imanınız olur da kuşku duymazsanız, yalnız incir ağacına olanı yapmakla kalmazsınız; şu dağa, 'Kalk, denize atıl' derseniz, dediğiniz olacaktır. 

41-Mark-11-23 Size doğrusunu söyleyeyim, kim şu dağa, 'Kalk, denize atıl!' der ve yüreğinde kuşku duymadan dediğinin olacağına inanırsa, dileği yerine gelecektir.

45-Romans-4-20 İmansızlık edip Tanrı'nın vaadinden kuşkulanmadı; tersine, imanı güçlendi ve Tanrı'yı yüceltti.

59-James-1-6 Yalnız hiç kuşku duymadan, imanla istesin. Çünkü kuşku duyan kişi rüzgarın sürükleyip savurduğu deniz dalgasına benzer.

59 James 1-7 Her bakımdan değişken, kararsız olan kişi Rab'den bir şey alacağını ummasın.

59 James 1-8 Çift zihinli insan her açıdan tutarsızdır.

İncil ayetlerinde şüphenin, insanın aslında sahip olduğu üstün yeteneklerinin açığa çıkmasını da engellediği bildirilmektedir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder