18 Eylül 2023 Pazartesi

Nefslerine zulmedenler

İçine ruhtan üflenmiş maddeyi ( beden ) yani maddenin ruhsal tesirler ile idrakli varlığa dönüşmüş halini ifade eden "Nefs" kelimesi ayetlerde "Kendi, Kendisi" anlamını da temsil etmektedir.

Nefsin kaba madde planı dünyadaki ismi İnsan'dır. Ve insanın her yaptığı iyiliğin veya kötülüğün esasen doğrudan kendisini etkilediği ayetlerde zikredilmektedir. Ayette de belirtildiği üzere, "insanların tek nefisten yaratılmış olması", "başkası, diğeri" diye bir kavramın olmadığını da teyid etmektedir. Dolayısıyla bir insanın bir başka insana karşı düşüncesi, tutumu ve davranışı esasen kendisine karşı olan düşüncesi, tutumu ve davranışı anlamına gelmektedir.

"Nefsine ( Kendisine ) zulmetmek" ifadesi Kur'an'da 17 kere tekrarlanmaktadır. Bu sayının nümerolojik değeri olan 8 ( 1+7 = 8 ) sayısının sonsuz döngünün sembolü olması, bir insanın bir başka insana karşı olumlu veya olumsuz her davranışının, 8 sayısı gibi, "dönüp dolaşıp" kendisini etkileyeceğinin delili niteliğindedir.

2/57 Ve zallelna aleykumul ğamame ve enzelna aleykumul menne ves selva kulu min tayyibati ma razaknakum ve MA ZALEMUNA VE LAKİN KANU ENFUSEHUM YAZLİMUN

( Ve bulutu üzerinize gölgeledik. Üzerinize helva ve bıldırcın indirdik. O sizi rızıklandırdıklarımızın temizlerinden yiyin. BİZE ZULMETMEDİLER VE LAKİN NEFİSLERİNE ZULMETMEKTEYDİLER. )

Kur'an'da "kendisine zulmetmek" kavramının ilk kez geçtiği ayetteki ilgili bölümün 8 kelimeden oluşması da dikkat çekmektedir.

... ma (1) zalemuna (2) ve (3) lakin (4) kanu (5) enfuse (6) hum (7) yazlimun (8)

( ... bize zulmetmediler ve lakin kendilerine zulmetmekteydiler  )

Al'i İmran suresinin aşağıdaki ayetinde, "yaptıkları zulmün aslında kendilerine zulüm" olduğunu idrak edip, mağfiret dileyenlerden ve bile bile bu yanlışı yapmaktan imtina edenlerden bahsedilmektedir. "Yanlışta bile bile ısrar" hususu, insanın nefsiyle olan büyük sınavının özeti niteliğindedir.

3/135 Vellezine iza fealu fahişeten ev zalemu enfusehum zekerullahe festağferu li zunubihim ve men yağfiruz zunube illellah ve lem yusirru ala ma fealu ve hum ya'lemun

( Ve onlar ahlaksızlık yaptıklarında veya nefislerine zulmettiklerinde Allah’ ı hatırlarlar da günahları için af isterler. Allah’ın haricinde günahları kim affeder? Ve onlar o yaptıklarında bile bile ısrar etmezler. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder