2 Eylül 2023 Cumartesi

Ebced, Gematria ve Nümeroloji

Yaratılıştaki her şeyin yani her kelimenin sayısal olarak kodlandığı, dolayısıyla yaratılışın kaynak kodlarını içeren Kur'an ayetlerinin de sayısal olarak kodlandığı ayetlerde bildirilmektedir.


78/29 Ve kulle şey'in ahsaynahu kitaben

( Ve kitapta / yazıda / yazılımda olmak üzere her şeyi saydık. )

""Ebced değeri", Arap alfabesindeki bir harfin alfabedeki sıra değerini temsil eden sayıya verilen isimdir. Ebced sisteminde nümerolojik değerleme söz konusudur. Zira Arapça alfabedeki 10. harf olan "Ye" harfine kadarki harflerin sıra değerleri ile ebced değerleri eşittir. "Ye" harfinden sonraki harflerin ebced değerleri 11, 12 ... olarak değil 20, 30 ... olarak devam eder ki bu sayıların nümerolojik değerleri eşittir. ( 11 ... 1+1 = 2 ; 20 ... 2+0 = 2 veya 12 ... 1+2 = 3 ; 30 ... 3+0 = 3 )  


Ebced Tablosu

"Gematria" ise Yahudi mistisizmindeki ebced sistemi olup, İbrani alfabesindeki bir harfin alfabedeki sıra değerini temsil eden sayıya verilen isimdir. Gematria'da da İbrani alfabesinin 10. harfi olan "Yod" harfinden sonraki harflerin gematria değerleri 11, 12 ... olarak değil 20, 30 ... olarak devam eder ki bu sayıların nümerolojik değerleri eşittir. ( 11 ... 1+1 = 2 ; 20 ... 2+0 = 2 veya 12 ... 1+2 = 3 ; 30 ... 3+0 = 3 )


Gematria tablosu

Yaratılıştan örnek verilecek olursa insandaki kromozom sayısı bir kodlamadır.

İncil'de "İnsanı simgeleyen canavarın sayısı" olarak tanımlanan 666 sayısı bir kodlamadır.

Nümerolojik değer hesaplamanın temeli "toplama" işlemine dayanmaktadır. Aşağıdaki Kur'an ayetlerinde nümerolojik hesaplamaya işaret edilmektedir. Zira dikkat çekilen sayılar doğrudan verilmemiş olup, sayıların toplanması işlemi vasıtasıyla zikredilmiştir.

2/196 Ve etimmul hacce vel umrate lillah fe in uhsirtum fe mesteysera minel hedy ve la tahliku ruusekum hatta yebluğal hedyu mehilleh fe men kane minkum meridan ev bihi ezen min ra'sihi fe fidyetun min siyamin ev sadekatin ev nusuk fe iza emintum fe men temettea bil umrati ilel hacci fe mesteysera minel hedy fe men lem yecid fe siyamu SELASETİ eyyamin fil hacci ve SEB'ATİN iza raca'tum tilke AŞERATUN KAMİLEH zalike li men lem yekun ehluhu hadiril mescidil haram vettekullahe va'lemu ennellahe şedidul ikab

( Ve haccı ve umreyi Allah için tamamlayın. Eğer zorluğa düşüp hasret bırakılırsanız, hediyeden kolay olanı gönderin. Hediye yerine ulaşana kadar başlarınızı traş etmeyin. Sizlerden kim hasta olursa veya ona başından eziyet olursa, oruçtan, sadakadan veya ibadetten fidye verin. Emin olduğunuzda, umre ve hacca kadar kim faydalanırsa hediyeden gönderin. Kim bulamazsa, hac içinde ÜÇ ve döndüklerinde de YEDİ gün oruç tutsun. Bunlar ONA TAMAMLANIRLAR. Bunlar, o aileleri, aşireti Mescid-i Haram’ da oturmayanlar içindir. Allah’tan sakının ve bilin ki kesinlikle Allah’ın azabı şiddetlidir. )

7/142 Ve vaadna musa SELASİNE LEYLETEN ve ETMEMNAHA Bİ AŞRİN FE TEMME MİKATU RABBİHİ ERBEİNE LEYLEH ve kale musa li ehiyhi harunahlufni fi kavmi ve aslih ve la tettebi' sebilel mufsidin

( Ve Musa'ya OTUZ GECE vaad ettik ve onu ON İLE TAMAMLADIK. Böylece RAB'BİNİN ZAMANI KIRK GECEYE TAMAMLANDI. Musa, kardeşi Harun'a "Kavmim içinde halefim ol. İyileştir ve bozguncuların yoluna tabi olma." dedi. )

18/25 Ve lebisu fi kehfihim SELASİ MİETİN sinine VAZDADU TİS'A

( Ve mağaralarının içinde ÜÇYÜZ sene kaldılar ve DOKUZ ARTIRDILAR. )

28/27 Kale inni uridu en unkihake ihdebneteyye hateyni ala en te'curani SEMANİYE HİCEC FE İN ETMENTE AŞRAN fe min indik ve ma uridu en eşukka aleyk seteciduni in şaellahu mines salihin

( "Kesinlikle ben, bana SEKİZ YIL ücretlenmen karşılığında şu iki kızımdan birini sana nikahlamayı isterim. Eğer ONA TAMAMLARSAN senin indindendir. Sana meşakkat vermeyi istemem. Eğer Allah dilerse beni iyilerden bulacaksın." dedi. )

Aşağıdaki ayetlerde yer alan "1000 sene = 1 gün" hesabı, "görecelik teorisine" ışık tutmakla birlikte nümerolojik hesaplamaya da işaret etmektedir. Zira 1 sayısı 1000 sayısının nümerolojik değeridir. 

22/47 Ve yesta'ciluneke bil azabi ve len yuhlifellahu va'deh ve inne YEVMEN İNDE RABBİKE KE ELFİ SENET min ma teuddun

( Ve azabı senden acele isterler. Allah vaadine ihtilaf etmez. Kesinlikle RAB'BİNİN İNDİNDE BİR GÜN, O SİZİN SAYDIĞINIZDAN BİN SENE GİBİDİR. )

32/5 Yudebbirul emra mines semai ilel erdi summe ya'rucu ileyhi fi YEVMİN KANE MİKDARUHU ELFE SENETİN MİN MA TEUDDUN 

( Gökten yere işleri düzenleyip yönetir. Sonra, O SİZİN SAYDIĞINIZDAN MİKTARI BİN SENE OLAN BİR GÜNDE O'na yükselir. )

Ayrıca bkz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder