10 Eylül 2023 Pazar

Telomer kısalması ve Ömür

Yaşlanma, yaratılışın biyolojik kodlarını içeren kromozomların uç kısımlarında bulunan "Telomer"* isimli bölümlerin zaman içinde kısalmasına, "eksilmesine" bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ancak ileri seviyede telomer kısalması normal ömür süresinin daha da azalmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla telomerlerin fizyolojik durumu "insan ömrünün uzun veya kısa olmasını" belirleyen bir faktördür.

Yaşlı ve Genç Telomerler

* Telomere = Tel ( Uç, Son ) + Mere ( Parça ) = Uç Kısım

Fatir ( Yaratan, Yaratıcı ) suresinin, fizyolojik yaratılıştan ve Nutfe'den* bahsedilen 11. ayetindeki semantik ve nümerolojik içerik "Telomer Eksilmesi" ( Telomere Depletion ) fenomenine de işaret etmekte gibidir.

* Nutfe = Sperm ile yumurta birleşiminden oluşan birleşik hücre

35/11 Ve (1) allahu (2) haleka (3) kum (4) min (5) turabin (6) summe (7) min (8) NUTFETİN (9) summe (10) ceale (11) kum (12) ezvaca (13) ve (14) ma (15) tahmilu (16) min (17) unsa (18) ve (19) la (20) tedau (21) illa (22) bi (23) ilmi (24) h (25) ve (26) ma (27) yuammeru (28) min (29) muammerin (30) ve (31) LA (32) YUNKASU (33) MİN (34) UMURİ (35) Hİ (36) İLLA (37) Fİ (38) KİTAB (39) inne (40) zalike (41) ala (42) allahi (43) yesir (44) 

( Ve Allah sizi topraktan, sonra SU DAMLASINDAN / BİRLEŞİK HÜCREDEN yarattı. Sonra sizi eşler kıldı. Kadınlardan hiçbiri O’nun ilmi haricinde yüklenip taşımaz ve doğurmaz. KİTAPTA OLMASININ HARİCİNDE, ömür verilenlerden hiçbirinin ömürü uzatılmaz ve ÖMRÜNDEN EKSİLTİLMEZ. Kesinlikle bu Allah’a  kolaydır. )

- Ayetin sure ve ayetin numaralarının toplamı 46 sayısını vermektedir ki bu sayı insandaki kromozom adedine eşittir.

- Ayetin numarası 11 olup, bu sayı 11 formunda olan "kromozom çiftini" temsil etmekte gibidir.

- Ayetin numarası ile ayetteki kelime adedinin nümerolojik toplamı ( 1+1+4+4 = 10 ) 10 sayısın vermektedir. Bu sayı 46 sayısının da nümerolojik değeridir.

Telomerlerin eksilerek kısalması işlemine karşı koyma, hücresel yaşlanma sürecini geciktirme ve hatta tersine çevirme işlevini gören enzim Telomeraz'dır. Telomeraz, Telomerleri uzatarak hücresel yaşlanma sürecini dengeler ve hücrenin ömrünü uzatmaktadır.

Enbiya suresinin aşağıdaki ayeti de, "ömür uzaması" ve "yerin** etrafından eksiltilmesi" ifadelerini ardışık ve ilintili olarak içermesi sebebiyle, Telomer ve Telomeraz bağlamında dikkat çekmektedir.

21/44 Bel metta'na haulai ve abaehum hatta TALE ALEYHİMUL UMUR e fe la yeravne enna ne'til erda NENKUSUHA MİN ATRAFİHA e fe humul ğalibun

( Bilakis, işte onları ve onların babalarını faydalandırdık. Hatta ÖMÜR ONLARA UZUN GELDİ. Peki, yere nasıl geldiğimizi ve ONU KENARLARINDAN EKSİLTTİĞİMİZİ görmezler mi? O halde, galipler onlar mıdır? )

** Yer ve yerden yaratılmış insan batinen özdeş özelliklere sahiptirler. Ahzab suresinin aşağıdaki ayetinde "Yer" ve "İnsan", kutsal emaneti ( ruhu ) yüklenme adayı addedilen idrakli varlıklar olarak nitelendirilmişlerdir.

33/72 İnna aradnel emanete ales semavati vel ERDİ vel cibali fe ebeyne en yahmilneha ve eşfakne minha ve HAMELEHEL İNSAN innehu kane zalumen cehula

( Kesinlikle göklere, YERE ve dağlara emaneti biz gösterdik de onu yüklenip taşımaya yanaşmadılar, direttiler, çekindiler ve ondan korktular. Onu İNSAN YÜKLENDİ. Kesinlikle o zalimdir cahildir. )



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder