2 Eylül 2023 Cumartesi

Y Kromozomu

Bilimsel kaynaklar, insan genomu araştırmaları kapsamında son aşama olan Y Kromozomunun genetik diziliminin ( genetik sekans / gendeki enzim dizilimi ) belirlenmesi sürecinin tamamlandığını belirtmektedirler.


23.08.2023 tarihli basın haberlerinde, Uluslararası Telomerden Telomere (T2T) Konsorsiyumu'nun, 30 milyonu aşkın yeni baz çiftine ait veri eklemek suretiyle Y kromozomunda bulunan ve protein kodlayan 41 yeni gen belirlediği bildirilmiştir.


Bilindiği üzere Y Kromozomu, insanın cinsiyetini belirleme özelliği de taşıyan 46. kromozomdur. İnsandaki 23. * kromozom çiftinin XX olması kadın, XY olması ( 46. kromozomun Y olması ) ise erkek cinsinin tezahürünü sağlamaktadır. Bu fenomen tıbbi literatürde Erkek için "44, XY karyotip", Kadın için ise "44, XX karyotip" olarak kodlanmıştır.


( * Yukarıdaki haberin, Ağustos ayının 23. gününde basında yer alması da uyum arzetmektedir. )


XX ve XY kromozomları

Y Kromozomu

Yukarıdaki alıntıda da belirtildiği üzere son çalışmalar kapsamında Y Kromozomunda 41 yeni gen tespit edilerek bu kromozumun diziliminin ( genetik sekansının ) belirlenmesi süreci tamamlanmıştır.

İnsanların, "erkek ve kadın olarak yaratılmalarından" bahsedilen tek ayet olan Nisa ( Kadınlar ) suresinin aşağıdaki ayetinin kodunda ( 4/1 ) 41 sayısı tezahür etmektedir ki bu sayı yukarıda bahsedilen "Y kromozomunda tespit edilen ve dizilimin belirlenmesini sağlayan yeni gen adedi"ne ( 41 ) eşittir.

4/1 YA (1) eYYu (2) ha (3) en (4) nasu (5) etteku (6) rabbe (7) kum (8) ellezi (9) haleka (10) kum (11) min (12) nefsin (13) vahidetin (14) ve (15) haleka (16) min (17) ha (18) zevce (19) ha (20) ve (21) besse (22) min (23) huma (24) RİCALEN (25) kesiran (26) ve (27) NİSAA (28) ve (29) etteku (30) allah (31) ellezi (32) tesaelune (33) bi (34) hi (35) ve (36) el (37) erham (38) inne (39) allahe (40) kane (41) aley (42) kum (43) rakiba (44) 

( EY insanlar sizi tek nefisten yaratan, ondan eşini yaratan ve onlardan çokça ERKEK ve KADIN diriltip gönderen Rab’binizden sakının. O'nunla sual ettiğiniz Allah’tan ve akrabalıktan sakının. Kesinlikle Allah üzerinize gözetleyendir. )

Ayrıca ismi "Kadınlar" olup, cinsiyet farkına işaret edilen surenin bu ayetinin "Y" harfi vurgularıyla ( Ya eYYuhen ... ) başlaması da "Y Kromozomu"na işaret niteliğinde olabilir.

Yukarıdaki ayette 44 kelime bulunması ise "44, XY" ve "44, XX" karyotiplerine işaret olabilir.

Tevrat'ın Genesis ( Yaratılış ) bölümünde yer alan aşağıdaki ayette de X ve Y kromozomlarına sembolik olarak işaret edilmekte gibidir. Ayette yer alan "Adem'in kaburga kemiklerinden birinin alınarak kadının yaratılması" ifadesi X ve Y kromozomu kodlamasını temsil ediyor olabilir. Zira X harfinin "sağ alt parçası alınınca" geriye Y harfi kalmaktadır.

1-Genesis-2-21/22  RAB Tanrı Adem'e derin bir uyku verdi. Adem uyurken, RAB Tanrı onun KABURGA KEMİKLERİNDEN BİRİNİ ALIP yerini etle kapadı. / ADEM'DEN ALDIĞI KABURGA KEMİĞİNDEN BİR KADIN YARATARAK onu Adem'e getirdi. 

Aşağıda yer alan ve kadın ve erkekteki 23. kromozom çiftini gösteren figür de erkeğin bir kaburga kemiğinin eksilmiş halinin tasviri gibidir. 



Hatırlanacağı üzere Nisa ( Kadınlar ) suresinin 23. ayeti de Kur'an'da kadına işaret eden en fazla kelimenin ( Anne, Kızkardeş, Hala, Teyze vb. ) yer aldığı ayettir. Bu durum, insanın cinsiyetini 23. kromozom çiftinin belirlemesi açısından dikkat çekmektedir.

4/23 Hurrimet aleykum ummehatukum ve benatukum ve ehavatukum ve ammatukum ve halatukum ve benatul ehi ve benatul uhti ve ummehatukumullati erda'nekum ve ehavatukum miner radaati ve ummehatu nisaikum ve rabaibukumullati fi hucurikum min nisaikumullati dehaltum bihinne fe in lem tekunu dehaltum bihinne fe la cunaha aleykum ve halailu ebnaikumullezine min aslabikum ve en tecmeu beynel uhteyni illa ma kad selef innellahe kane ğafurar rahima

( Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kızkardeşlerinizin kızları, o sizi emziren anneleriniz, gayrımeşru kızkardeşleriniz ve kadınlarınızın anneleri ve o içine girdiğiniz kadınlarınızdan olan odalarınızdaki üvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlara girmiş olmadınızsa üzerinize günah yoktur. Soyunuzdan olan oğullarınızın nikahlı kadınları ve o önceden oluverenin haricinde toplayıp iki kızkardeşi nikahlamanız. Kesinlikle Allah affedendir merhametlidir. )

Bir nida kelimesi olan "Ya" kelimesi Kur'an'da 362 kere tekrarlanmakta olup, ilk kez 2/21 kodlu ayette "insanlara hitaben" ve "insanın yaratılışı" ile ilgili olarak yer almaktadır.

2/21 YA (1) eYYu (2) ha en NASU'budu rabbekumullezi HALEKAKUM vellezine min kablikum leallekum tettekun

( EY İNSANLAR, sizi ve sizden öncekileri YARATAN Rab’binize kulluk edin. Umulur ki sakınırsınız. )

- "Ya" kelimesinin tekrar adedi olan 362 sayısının nümerolojik değeri 11 ( 3+6+2 = 11 ) sayısını vermektedir. Çok anlamlı sembol olan 11 sayısı şekli itibarıyla "kromozom çiftini" de simgelemekte gibidir.

- "Ya" kelimesinin ilk kez geçtiği ayetin kodundaki sayıların toplamı 23 ( 2+21 = 23 ) olmaktadır ki bu sayı insandaki kromozom çifti adedine eşittir. Ayrıca cinsiyeti belirleyen "Y" kromozomunu içeren son kromozom çiftinin sıra numarası da 23'tür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder