4 Eylül 2023 Pazartesi

Quipu, Ranvier Düğümleri ve Qubit

"Quipu" iplerden yapılan kadim bir kayıtlama tekniği olup, Güney Amerika'daki birçok kültür tarafından ve özellikle Inca uygarlığı tarafından kullanılmıştır. "Inca Düğümleri" olarak da anılan "Quipu"*, "Düğüm / Düğümlemek" anlamına gelen bir kelimedir. Söz konusu iplerin düğümlenen bölümleri on tabanlı bir sistemde sayısal olarak kodlanarak kaydedilen verileri temsil etmektedir.

* "Quipu" kelimesinin anlamı olan "Düğüm" kelimesi semantik köken olarak "Bir şeyi sabitlemek, Korumak, Bir yerde tutmak, Saklamak, Durdurmak" anlamlarını içermektedir. Ortak tek dil kökeninden olan bu kelimenin Kök Türkçe'deki karşılığı "Kip" ( Kalıp, Sağlam, Güvenilir, Koruyan ) kelimesidir. İngilizce'deki "Keep" ( Korumak, Saklamak ) kelimesi de aynı ortak kökendendir. Dolayısıyla "Quipu" kelimesi "Veri Saklayıcı, Veri Koruyucu anlamında kullanılmıştır.


Veri kaydını temsil eden düğümler içeren Quipu örnekleri

Inca'ların kullandığı Quipu sistemi günümüzde kuantum bilgisayar teknolojisine de katkıda bulunmaktadır. Zira dijital teknolojide Quipu, maddenin, kuantum bilgisayar içindeki yeni fazı olarak tanımlanmaktadır. Quipu'nun ipleri, atomları, düğümleri ise ikincil bir zaman boyutu açan lazer atımlarını ( pulse ) temsil etmektedir. Bir başka deyişle kuantum bilgisayar teknolojisindeki veri depolama birimi olan "Qubit"ler "Quipu"'ların yerini almaktadır. Zira kuantum sisteminde veriler maddenin toplojik moleküler yapısı içine kodlanmaktadır.

"Quipu" mekanizmasının beyinde de mevcut olduğu görülmektedir. Zira nöronların, sinir hücrelerine ve kaslara bilgi ileten sinir lifleri ( ipleri ) olan Aksonlar tıpkı Quipu ipleri gibi düğümlerden oluşmaktadır ki bu düğümlere, kaşifinin ismine istinaden, Ranvier Knots ( Ranvier Düğümleri ) ismi verilmiştir. Nöronların, ip formunda olan Aksonlarının uçlarından gelen ve veri ( bilgi ) içeren atımlar ( pulse ) Ranvier Düğümleri vasıtasıyla, elekriksel sıçramalarla ilerlemektedir.


Kur'an'da, temsil ettikleri çoklu anlamlar kapsamında "Bilgi, İlim, Frekans" kelimeleri de bulunan "Hablillah" ( Allah'ın İpi ) ve "Neffasati fil ukad" ( Düğümlere üfleyenler ) ifadeleri konu bağlamında dikkat çekmektedir.

Al'i İmran suresinin aşağıdaki ayetlerinde yer alan "Hablillah" ( Allah'ın İpi ) ifadesi yaratılışın kodlarını içeren ve ilahi kozmik bilgi hazinesi ( ilahi veri tabanı ) olan Kur'an'ı temsil etmektedir.

3/103 Va'tesumu bi HABLİLLAHİ cemian ..... 

( Ve ALLAH'IN İPİNE topluca sarılıp bağlanın. .... )

3/112 Duribet aleyhimuz zilletu eyne ma sukifu illa bi HABLİN MİNELLAHİ ve hablin minen nasi .... 

( Onların üzerine zilletlik vurulmuştur. Her nerede olurlarsa ancak ALLAH'TAN İPE ve insanlardan ipe tutunsunlar. .... )

Felak suresinin aşağıdaki ayetinde yer alan "Neffasati fil ukad" ( Düğümlere üfleyenler ) ifadesi, Aksonlardaki Ranvier DÜĞÜMLERİne frekans iletisi göndermek suretiyle beyindeki bilgi akışını ( idrak mekanizmasını ) bloke eden, hackleyen ve hariçten manipüle eden güçleri temsil etmekte gibidir. Bu psikoteknik fenomen halk arasında "Büyü" olarak anılmaktadır.

113/4 Ve min şerrin NEFFASATİ fil UKAD

( Ve DÜĞÜMLERİN içine ÜFLEYENLERİN** kötülüklerinden. )

** "Nefehe" ( Üflemek ), "Neffasat" ( Üfleyenler ) kelimeleri ayetlerde "Kelime iletisi, Bilgi iletisi" anlamında yer almaktadır. Rab'bin "ruhundan üflemesi" ifadesi de Rab'bin insana "kelimeleri" ( kodları, bilgileri ) yani ruhu ileterek onu idrakli varlık yapmasını temsil etmektedir.

Ayrıca bkz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder