28 Mayıs 2020 Perşembe

Cellular Phone ( Hücresel Ses )

Bugün "cep telefonu" olarak anılan cihazların asıl ismi "Cellular Phone"* ( Hücresel Ses )'dur. Bir "Cellular Phone" ( Hücresel Ses ) sabit bir konumdaki bir "hücreden" ( baz istasyonu ) hizmet almak suretiyle bir Network Area ( Şebeke Alanı ) üzerinden ( Cells / Hücreler ) radyo dalgalarını yayarak kablosuz iletişim sağlayan cihaz olarak tanımlanmaktadır. 

* Cellular = Hücresel ( Cell = Hücre, -lar = -sel, - gibi olan )
   Phone = Ses

"Cellular Phone" kavramı tarihte ilk kez İngiliz karikatürist Lewis Baumer tarafından "1907 İçin Tahminler" başlığıyla Punch Magazine isimli karikatür dergisinde yer almıştır.



Modern "Cellular Networks" ( Hücresel Şebekeler ) mobil telefonların ses ve veri iletişimi için otomatik kullanımını sağlamaktadırlar.

Elde taşınır Cellular Phone / Mobil Telefon hizmeti Finli mucit Eric Tigerstedt tarafından düşünülmüş olup Tigerstedt 1917 yılında bu konuda patent almıştır. 

                                                                    
                            Eric Tigerstedt

İlk mobil servis "17" Haziran 1946 tarihinde Amerikalı mühendis Bell Labs tarafından St. Louis / Missouri'de hizmete girmiştir.

"Cellular technology" ( Hücresel teknoloji ) küçük bitişik bir alanda frekansların, düşük enerji tüketen ileticiler kanalıyla ekonomik şekilde tekrar tekrar kullanımını sağlamaktadır. 

"1961" yılında Leonid Kupriyanovich Sovyetler Birliği'nde cep büyüklüğündeki iletişim radyolarını tanıtmıştır. 

Kaynak : Wikipedia

"Cellular Phone" kelimesi "Cellular" ( Hücresel ) ve "Phone" ( Ses ) kelimelerinden oluşmakta olup Hucurat ( Hücreler / Odalar ) suresinin 4. ayetinde her iki kelime birlikte yer almaktadır.

49/4 - İnnellezine YÜNADUNEKE min verail HUCÜRATİ ekseruhüm la ya'kılun
( Kesinlikle o sana HÜCRELERİN / odaların arkasından SESLENENLER, onların çoğunluğu akıl etmezler. )

Hucurat ( Hücreler ) ve Nad ( Ses, Nida ) kelimelerin ilk ve son kez birlikte yer aldıkları ayetin kodunun nümerolojik değerinin 17 ( 4+9+4 = 17 ) olması, Cellular Phone'un tarihçesindeki 17 nümerolojisiyle uyum açısından dikkat çekmektedir. Dolayısıyla ayet, içerdiği birçok anlamın yanısıra bu konuya da işaret ediyor olabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder