21 Mayıs 2020 Perşembe

Topluluk bilincinin zaferi

İnsanları "tek nefisten" yaratan Allahü Teala, bu nedenle inananları Ünite / Vahdet ( Birlik ) bilincine eriştirmek için ayetlerinde daima insanlara birlik olmaları, toplu halde hareket etmeleri, nefsaniyetten ve bireysellikten uzaklaşarak birbirlerinin menfaatini gözetmeleri gerektiğini hatırlatmakta, öğütlemektedir.

Ayrıca Bkz.


6/98 - Ve hüvellezi enşeeküm min nefsin vahıdetin fe müstekarrun ve müstevda kad fassalnel ayati li kavmin yefkahun

( Ve sizi tek nefisten inşa eden O'dur. Artık durak yeri ve emanet yeri vardır. Ayetleri, anlayan kavim için ayrıntılandırdık. )

8/63 - Ve ellefe beyne kulubihim lev enfakte ma fil erdı cemıan ma ellefte beyne kulubihim ve lakinnellahe ellefe beynehüm innehu azızün hakım

( Ve kalplerinin aralarını birleştirdi. Şayet yerde ne varsa topluca harcasaydın bile kalplerinin aralarını birleştiremezdin. Lakin onların aralarını Allah birleştirir. Kesinlikle O yücedir hakimdir. )

2/161 - İnnellezine keferu ve matu ve hüm küffarun ülaike aleyhim la'netüllahi vel melaiketi ven nasi ecmeın

( Kesinlikle o inkar eden olarak ölen o inkar edenler, işte onlar, Allah, melekler ve tüm insanlar topluca onlara lanet ederler. )

2/208 - Ya eyyühellezine amenüdhulu fis silmi kaffeh ve la tettebiu hutuvatüş şeytan innehu leküm adüvvün mübin

( Ey o inananlar, hepiniz topluca barışın içine girin. Şeytanın adımlarına tabi olmayın. Kesinlikle o sizlere apaçık düşmandır. )

3/103 - Va'tesumu bi hablillahi cemıan ve la teferraku vezküru nı'metellahi aleyküm iz küntüm a'daen fe ellefe beyne kulubiküm fe asbahtüm bi nı'metihı ıhvana ve küntüm ala şefahufratin minen nari fe enkazeküm minha kezalike yübeyyinüllahü leküm ayatihı lealleküm tehtedun

( Ve Allah’ ın ipine topluca sarılıp bağlanın. Kısımlara ayrılmayın ve Allah’ ın üzerinize olan nimetini hatırlayın. Zamanında düşman olmuştunuz da kalplerinizin arasını birleştirdi. O’nun nimeti ile kardeşler oldunuz. Ateşten çukurun üzerindeydiniz de sizi oradan kurtardı. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki yönlenirsiniz. )

İncil’in aşağıdaki ayetinde de insanların daima birbirlerinin menfaatlerini gözetmeleri gerektiği, nefsaniyetten ve bireysellikten uzaklaşmaları gerektiği bildirilmektedir.


46-1 Corinthians-10-24 Herkes kendi yararını değil, başkalarının yararını gözetsin.

İnsan olsun, cin olsun kötülük üreten negatif enerjili varlıkların iyilik, doğruluk ve sevgi gibi kavramlardan uzak olmaları nedeniyle var görünen birlikteliklerinin aslında mevcut olmadığı, aksine aralarında şiddetli bir kıskançlık, hırs ve tahakküm mücadelesi olduğu Haşr suresinin 14. ayetinde bildirilmektedir. Bu nedenle müşrik küresel şeytanların aldatıcı birliklerinin yok olmaya mahkum olduğu aşikardır. 

59/14 - La yukatiluneküm cemian illa fi kuran muhassenetin ev min verai cüdürin be'sühüm beynehüm şedidun tahsebuhüm cemian ve kulubühüm şetta zalike bi ennehüm kavmün la ya'kılun

( Sağlam korunmuş üstün şehirlerde veya duvarların arkasında olmaları haricinde sizinle topluca savaşamazlar. Onların kendi aralarında kötülükleri zorlukları şiddetlidir. Toplanmış olduklarını sanarsın. Onların kalpleri dağınıktır. Bu kesinlikle onların akıl etmeyen kavim olmalarındandır. )

Dolayısıyla tekamül yolcusu inananların korkmadan, hüzünlenmeden, gevşemeden doğruluk yolundaki mükellefiyetlerini sabırla ve ilimle ifa etmeleri, haksızlığa ve zulme karşı mücadelelerini aralıksız sürdürmeleri gerekmektedir. Bu husus ayetlerde de açık şekilde belirtilmiştir.

2/277 - İnnellezine amenu ve amilus salihati ve ekamüs salate ve atevüz zekate lehüm ecruhüm ınde rabbihim ve la havfün aleyhim ve la hüm yahzenun

( O inananlara, iyilikler yapanlara, duaya kalkanlara, zekatı verenlere, Rab’lerinin indinde onlara kesinlikle ödülleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar hüzünlenmezler. )

3/139 - Ve la tehinu ve la tahzenu ve entümül a'levne in küntüm mü'minın

( Ve gevşemeyin ve hüzünlenmeyin. Eğer inananlarsanız sizler üstünsünüz*. )

*İnancın büyük bir güç ve üstünlük kaynağı olduğu vurgulanmaktadır. Mesih İsa'nın, inanç yetersizliği nedeniyle kendilerindeki sonsuz yetenekleri açığa çıkaramayan havarilerini "Kıt imanlılar" olarak nitelediği İncil ayetleri hatırlanmalıdır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder