4 Mayıs 2020 Pazartesi

Gözlerin hainliği

"Hain" kelimesi "Sadık olmayan, Nimeti inkâr eden, İyiliğe karşı kötülük yapan" gibi anlamları içermektedir. Bir varlığın bir diğerine "Hain" olabilmesinin yani "İhanet" edebilmesinin kök sebebi  kalbinde kibir kaynaklı "Nefret" duygusunu barındırmasıdır. Zira İngilizce'deki "Heinous" ( İğrenç, Çirkin ) ve Fransızca'daki "Haine" ( Nefret ) kelimeleri de "Hain" kökünden gelmektedir.

Mü'minun suresinin 19. ayetinde "Hain" sıfatı, "Göz" ve "Göğüs" kelimeleriyle ilintilendirilmiştir. 

40/19 - Ya'lemü hainetel a'yüni ve ma tuhfis sudur 
( Gözlerin hainliğini ve o göğüslerin sakladığını, gizlediğini bilir. )

"Göz" satanizmde ihanetin ve inkârın temsilcisi olan İblis'in yani şeytanın yaydığı negatif enerjinin sembolüdür. Halk arasındaki "Göze gelmek", "Göz değdi", "Nazar* değdi" gibi ifadeler bu hususla ilintilidir. ( * Nazar = Bakış )

İsra suresinin 51. ayetindeki "Göğüsün içinde büyüyen yaratık" ifadesiyle de insana tasallut ederek onu negatif frekanslı duygularla ( nefret, hırs, kin, öfke ) dolduran ve hainliğe yönlendiren  cine işaret edilmektedir. İkili ayet setindeki mesaj, nefsaniyet ve kötülük batağına saplanıp tekâmül edemeyenlerin insandan daha alt seviye bir varlık olarak reenkarne olabilecekleri bildirilmektedir. Ayetteki "Kim döndürür, dirlitir bizi?" sorusu da buna işaret etmektedir.

17/50 - Kul kunu hıcareten ev hadıda 
( De ki: "Taş veya demir olun." )

17/51 - Ev halkan min ma yekbüru fı suduriküm fe seyekulune men yüıydüna kulillezı fetaraküm evvele merrah fe seyünğıdune ileyke ruusehüm ve yekulune meta hu kul asa en yekune karıba 
( Veya göğüslerinizin içinde büyüyeninden yaratık. "Kim döndürür, diriltir bizi?" diyecekler. De ki: "O sizi ilk keresinde yaratan." Böylece sana başlarını sallayacaklar ve "O ne zaman?" diyecekler. De ki: "Belki olması yakındır." )

Nisa suresinin 107. ayetinde ise başkasına hainlik ettiğini sanan birinin aslında farkında olmadan bu hainliği kendisine yapmakta olduğu bildirilmektedir.

4/107 - Ve la tücadil anillezıne yahtanune enfüsehüm innellahe la yühıbbü men kane havvanen esıma 
( Ve nefislerine hainlik edenler hakkında mücadele etme. Kesinlikle Allah hain günahkar olan kimseleri sevmez. )

22/38 - İnnellahe yüdafiu anillezıne amenu innellahe la yühıbbü külle havvanin kefur
( Kesinlikle Allah o inananları savunur. Kesinlikle Allah, inkarcı hainlerin hiçbirini sevmez. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder