21 Mayıs 2020 Perşembe

#insankodasığmaz

Şehirler arası "seyahat izni almak"! için "seyahat kodu"! alma zorunluluğu getirilmiştir. "Hayat Eve Sığar" isimli mobil uygulama üzerinden alınacak, tek seferlik kod ( HES Kodu ) sayesinde insanların nereye gideceğinin, kimlerle yolculuk yapacağının kayıt altına alınacağı ve birilerinde hastalık tespit edildiği takdirde o yolculukta bulunan herkesin durumunun kontrol altına alınmaya çalışılacağı belirtilmektedir. Bu uygulama “Kontrollü sosyal hayatın en iyi şekilde uygulanması için yeni girişimlerde bulunuyoruz” söylemiyle hayata geçirilmektedir. Kontrollü sosyal hayat?! Kim, kimi,  neyi, neden kontrol ediyor?!

HES Kodu alma akışını gösteren görsel de internete konmuştur.

Bu uygulama, dijital teknoloji vasıtasıyla tek tip küresel köle insan yaratma projesi kapsamında 2016 yılında, dünyadaki kimliksiz insanları ve mültecileri kayıt altına alma söylemiyle başlatılan  ID2020 isimli dijital kimlik projesinin lokal bir yansımasıdır. İçinde bulunulan yıl ve deneyimlenen virüs salgını süreci dikkate alındığında  projenin ismi oldukça manidar görünmektedir.


Küresel ailelerin bilişim sektöründeki neferleri Bill Gates ve Elon Musk'ın çipleme konusundaki söylemleri de medya vasıtasıyla  insanlara telkin edilmeye çalışılmaktadır. Son olarak Elon Musk, yeni doğan oğluna X Æ A-12 ismini koyarak kitlelere "dijital insan" / "koddan ibaret insan" mesajını vermeye çalışmaktadır. IOT ( Internet of Things / Şeylerin İnterneti ) adı verilen konseptin içine insanın da "şey" olarak dahil edilmesi planlanmaktadır. Yeni dünya düzeninde insana layık görülen budur.

Aydın insanlar kendilerine sık sık şöyle özeleştiride bulunmakta, hep gelişmeler olduktan sonra farkına vardıklarını, şikayet ettiklerini ancak  gelişmeler olurken bir şey yapmadıklarını kendilerine itiraf etmektedirler.

İşte mesela şimdi  çok gerekli olmayan ve aslında özgürlüğe ve insan haklarına müdahale niteliğinde olan zorunlu "Seyahat Kodu" uygulamasına kitlesel tepki verilmesi gerekmektedir. Tüm insanları ilgilendiren bu duruma bu aşamada bir tepki verilmemesi, ileride gündeme gelecek ve özgürlüğü daha da çok kısıtlayacak diğer uygulamalara da yol verecektir.

Ayrıca  bu tip uygulamalar, virüs salgını! sebep gösterilerek, toplum görüşü alınmadan ve geri dönüşü olmayacak şekilde küresel bazda hızlıca devreye alınmaya çalışılmaktadır. Bu durum da ayrıca etik bir problem teşkil etmektedir.

Unutmamalıdır ki "İnsan müsaade etmedikçe özgürlüğü elinden alınamaz." ve "Hayat eve sığsa da insan koda sığmaz."

#insankodasığmaz




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder