10 Ağustos 2020 Pazartesi

Ayetleri görmeye kalp gerek!

"Ayet" kelimesi "Ay" ( Göz ) kelimesinden türemiş olan ve "Gözle görülen" anlamına gelen bir kelimedir. Türkçe'de de kullanılan "Ayan beyan" ( Gözle görülecek şekilde açık olan ) ifadesindeki "Ayan" kelimesi "Ay" ( Göz ) ve "an" ( Gibi olan ) kelimelerinden oluşmaktadır.

Kur'an'daki surelerin* kelime veya cümle setlerinden oluşan bölümlerine "Ayet" adı verilmesinin nedeni Allahü Teala'nın yaratılışa ilişkin bilgileri insanın kalbine indirmiş olması ve gerçek anlamda gören organın da kalp olmasıdır. Üzerinde Allah'ın mühürü olmayan kalpler zahiri olanı da batıni olanı da görürler ve algılarlar. Anılan ilahi kozmik bilgiler insana hem kitap olarak, hem de kitaptaki kelimelerin yansıması olan kaba madde alemindeki ( dünyadaki ) olgular ve olaylar olarak bahşedilmiştir. 

Ayrıca Bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/07/akleden-kalp-mana-ve-maneviyat.html

* "Sur / Sure" kelimesi de Arapça'da "Sağlam, Emin, Güvenilir, Kale duvarı, Hisar" anlamına gelmekte olup, İngilizce'de ve Fransızca'da aynı anlamda olmak üzere sırasıyla "Sure" ve "Sur" olarak telaffuz edilir.

26/193 - Nezele bihir ruhul emın

( Onu güvenilir ruh indirdi. )

26/194 - Ala KALBİKE li tekune minel münzirın

( Uyarıcılardan olman için SENİN KALBİNE, )

22/46 - E fe lem yesıru fil erdı fe tekune lehüm kulubün ya'kılune biha ev azanün yesmeune biha fe inneha LA TA'MEL EBSARU VE LAKİN TA'MEL KULUBULLETİ FİS SUDUR

( O halde yerde gezmiyorlar mı? Onu akıl etmeye kalpleri veya onu duymaya kulakları olsun. Kesinlikle GÖZLER KÖR OLMAZ VE LAKİN GÖĞÜSLERİN İÇİNDEKİ O KALPLER KÖR OLUR. )

Yaratılışın kodlarını içeren Kur'an'ın çok katmanlı bir bilgi hazinesi olduğu yani her ayetin kendi içinde başka birçok ayet barındırdığı bazı ayetlerde zikredilen ".....da / bunda ayetler vardır." ifadesiyle belirtilmektedir. 

10/6 - İnne fıhtilafil leyli ven nehari ve ma halekallahü fis semavati vel erdı le ayatin li kavmin yettekun

( Kesinlikle gecenin ve gündüzün ihtilafında, Allah' ın o göklerde ve yerde yarattıklarında sakınan kavim için AYETLER VARDIR. )

11/103 - İnne fı zalike le AYETEN li men hafe azabel ahırah zalike yevmün mecmuün lehün nasü ve zalike yevmin meşhud

( Ahiret azabından korkanlar için bunda kesinlikle AYETLER VARDIR. Bu onda insanların toplanacağı gündür. Bu, şahit olunan gündür. )

15/75 - İnne fı zalike le AYATİN lil mütevessimın

( Kesinlikle bunda, çözmeye çalışanlar için AYETLER VARDIR. )

Ancak henüz kalbi ile görme yani hem zahiri ( maddi ) olanı hem de batıni ( ruhi ) olanı görme, algılama yetisini kazanamamış olanlara ise ayetlerin tümü dahi tesir etmemektedir. Bu husus En'am ve A'raf  suresinin aşağıdaki ayetlerinde bildirilmektedir.

6/25 - Ve minhüm men yestemiu ileyk ve cealna ala KULUBİHİM EKİNNETEN en yefkahuhü ve fı azanihim vakra ve İN YERAV KÜLLE AYETİN LA YÜ'MİNU BİHA hatta iza cauke yücadiluneke yekulüllezıne keferu in haza illa esatırul evvelın

( Ve onlardan seni dinleyenler de vardır. Fakat biz onu anlamasınlar diye KALPLERİNİN ÜSTÜNE ÖRTÜLER ve kulaklarının içine ağırlık oluşturduk. EĞER BÜTÜN AYETLERİ GÖRSELER BİLE ONLARA İNANMAZLAR. Hatta sana geldiklerinde seninle mücadele ederler. O inkar edenler "Kesinlikle bu ancak evvelkilerin masallarıdır." derler. )

7/146 - Seasrifü an ayatiyellezine yetekebberune fil erdı bi ğayril hakk ve İN YERAV KÜLLE AYETİN LA YÜ'MİNU BİHA ve in yerav sebıler rüşdi la yettehızuhü sebıla ve in yerav sebılel ğayyi yettehızuhü sebıla zalike bi ennehüm kezzebu bi ayatina ve kanu anha ğafilın

( Yerde haksızca kibirlenenleri ayetlerimden men edeceğim, uzaklaştıracağım. EĞER BÜTÜN AYETLERİ GÖRSELER DAHİ ONLARA İNANMAZLAR. Eğer doğru yolu görürlerse onu yol edinmezler. Eğer yanlış yolu görürlerse onu yol edinirler. Bu kesinlikle onların ayetlerimizi yalanlamalarından ve onlardan habersiz olmalarındandır. )

A'raf suresinin 179. ayetinde de "Anlama" eyleminin "Kalp" vasıtasıyla gerçekleştiği bildirilmektedir.

7/179 Ve lekad zera'na li cehenneme kesiran minel cinni vel insi LEHUM KULUBUN LA YEFKAHUNE BİHA ve lehum a'yunun la yubsirune biha ve lehum azanun la yesmeune biha ulaike kel en'ami bel hum edall ulaike humul ğafilun

( Ve cinlerden ve insanlardan çoğunu cehennem için bıraktık. ONLARIN KALPLERİ VARDIR, ONLARLA ANLAMAZLAR. Onların gözleri vardır, onlarla görmezler. Onların kulakları vardır, onlarla duymazlar. Bunlar hayvanlar gibidirler. Bilakis daha da sapmışlardır. İşte onlar habersizlerdir. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder