8 Ağustos 2020 Cumartesi

Ruhun maddi temsili "Hava"

"Ruh" kelimesi "Rıh" ( Rüzgar, Koku ) kelimesinden türemiş bir kelimedir. Kur'an'da "Ruhun üflenmesi" kavramının yer alıyor olması "ruh" ile "hava" kelimeleri arasındaki mana ilintisine dikkat çekmekte gibidir. Ayrıca koku da hava vasıtasıyla tezahür eden bir olgudur.

Secde suresinin 9. ayetinde kaba madde bedenin Allah'ın ruh tesiri iletmesi vasıtasıyla insan olarak yaşam bulması anlatılmaktadır.

32/9 - Sümme sevvahü ve nefeha fihi min ruhıhı ve ceale lekümüs sem'a vel ebsara vel efideh kalilen ma teşkürun

( Sonra onu düzenleyip şekillendirdi ve içine ruhundan üfledi. Size kulaklar, gözler ve gönüller oluşturdu. Ne az şükrediyorsunuz. )

"Ruhun üflenmesi" kavramı Tevrat'ta "hava üflenmesi, soluklandırma" olarak ifade edilmiştir.

1 Tekvin 2-7 RAB Tanrı Adem'i topraktan Yarattı ve burnuna yaşam soluğunu üfledi. Böylece Adem yaşayan varlık oldu.

Enfal suresinin 46. ayetinde "Rıh" ( Rüzgar ) kelimesi "Ruh" anlamında kullanılmış olup, Allah yolundan sapmanın ruh tesirlerinden mahrum kalma yani maddi ifadeyle "soluğun kesilmesi / havasız kalma" ve helak olma anlamına geldiği bildirilmektedir.

8/46 - Ve etıy'ullahe ve rasulehu ve la tenazeu fe tefşelu ve tezhebe rıhuküm vasbiru innellahe meas sabirın

( Ve Allah’a ve O’nun resulüne itaat edin ve tartışmayın. Yoksa korkarsınızve rüzgarınız, kokunuz gider. Sabredin. Kesinlikle Allah sabredenlerle beraberdir. ) 

Tevrat'ın Tekvin suresinin 2. ayetinde "Tanrı'nın ruhunun suların üzerinde olduğu" ifadesi yer almaktadır. Bu ifade esas itibarıyla, ruh aleminin, madde alemi olan ve hidrojen atomu ile kaplı olan kainat aleminin üzerinde olduğuna işaret etmektedir. Ancak kainatta makro olanın mikro yansıması, temsili bulunmasından dolayı bu ifade kaba madde "dünyadaki suların üzerinde bulunan hava" ile de temsil edilebilir.

1 Tekvin 1-2 Yer şekilsizdi ve boştu ve karanlık, derinliğin üzerini kaplamıştı. Ve Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde hareket ediyordu.

"Hava" kelimesi "Kuşatan atmosfer", "Havi" kelimesi ise "Kuşatan, Çevreleyen" anlamına gelmektedir. Hava dünyadaki herşeyi kuşatmaktadır. Ayette belirtildiği üzere Allah'ın herşeyi ilmen kuşattığı gerçeği dikkate alındığında havanın tıpkı ruh gibi ilim deposu ( veri tabanı ) olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. ( Ruhun ve onun maddi temsili havanın özde kelimesel enerji frekansları olduğu da hatırlanmalıdır. )

65/12 .... ve ennallahe kad ehata bi külli şey'in ilmen

( ..... ve kesinlikle Allah herşeyi ilmen kuşatmıştır. )

İlim hazinesi Kur'an'ı da indirenin "kutsal ruh" olması ruh, hava ve bilgi kavramları arasındaki ilintiyi pekiştirmektedir.

16/102 - Kul nezzelehu ruhul kudüsi min rabbike bil hakkı li yüsebbitellezine amenu ve hüden ve büşra lil müslimın

( De ki: "Onu, o inananlara sebat vermek için ve teslim olanlara yönlendirme ve müjde olarak Rab’binden kutsal ruh indirdi." )

Konuşma dilinde yer alan "Bugün havamda değilim" cümlesi, "Bugün ruh halim iyi değil, uygun değil." anlamında olup, "ruh" ve "hava" ilintisine işaret etmektedir.

İnsanın ruhsal enerjisini temsil eden ve onun spiritüel kimliği gibi olan frekans çeperine "Aura" denmektedir. "Aura" kelimesi "Çevreleyen, Atmosfer, Hava" anlamına gelmektedir.

Fransızcadaki "Inspirer" fiilinin hem "Esinlenmek" hem de "Nefes almak" anlamına gelmesi de ruh, hava ve bilgi kavramları arasındaki ilintiye işaret etmektedir.

İnsanın ruh halinin ( psikolojisi ) "hava durumuna" göre değişim göstermesi de konu bağlamındaki bir başka delil niteliğindedir.

Müzikteki "hava" kelimesi de "farklı ses frekanslarını" temsil eden bir kelimedir. Farklı frekanstan icra edilen müzikler "hava" olarak da anılır. ( "Aydın havası" gibi .... )

İnsanın havasız yaşayamaması fenomeni, batıni manada "ruh olmadan madde bedenin yok hükmünde olacağı" mesajını vermektedir. İnsanın havasız kalması, bırakılması ruhun baskılanması anlamına gelmektedir. Bu minvalde, kurgu olduğu malum virüs salgını kapsamında zorunlu tutulan ve insanı havasız bırakan maske hususu farklı bir anlam kazanmaktadır. Salgın sürecinde Amerika'da bir polis tarafından boynuna ayakla baskı uygulanarak öldürülen zenci vatandaşın son sözleri olan "I can't breathe." ( Nefes alamıyorum. ) cümlesi de bu açıdan mesaj içermektedir.

Spiritüel bir sembol olan ve cennet olarak da bilinen Sirius yıldızının dahil olduğu takımyıldız, kendisini oluşturan 8 yıldızın formundan dolayı "Canis Major" ( Büyük Köpek ) olarak anılmaktadır. "Hava" kelimesini telaffuz edercesine "Hav"layarak ses çıkaran tek yaratık köpektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder