20 Ağustos 2020 Perşembe

Vakalar ... vakalar 2

COVID19 pandemisi süresince yayımlanmakta olan rapor niteliğindeki tabloda 5 Ağustos'tan itibaren, yani okulların açılmasına az bir süre kalmışken, ortalama günlük test adedinin 45,000 seviyesinden 75,000 seviyesine çıkarıldığı görülmektedir. 

Günlük Test Adedi'ndeki bu ani yükselişin, "Vaka Adedi"'nin artmakta olduğu" algısının oluşması için sağlandığı izlenimi oluşmaktadır.

Oysa esas kriter olan "Vaka Oranı"'nın düzenli şekilde azaldığı görülmektedir. 

Süreçteki en yüksek test adedi 20.08.2020 tarihinde ( bugün ) 92,301 adet olarak gerçekleşmiş ve buna karşılık süreçteki en düşük Vaka Oranı da yine bugün %1.5 olarak gerçekleşmiştir.

Test Adedi'ne bağlı olarak Vaka Adedi'nin de artması sonucunda, zaten sürekli olarak vaka artışı ve korku manşeti atan gazetelerde bugün yine "Vakalarda büyük artış.", "Korkutan Artış" manşetleri yer almıştır.


Aslında iyiye giden bir süreç, korku ve kısıtlama ortamının devamlılığı istenircesine kötü algılatılmaya çalışılmakta gibidir.

23 Temmuz - 20 Ağustos 2020 dönemi rakamları aşağıda yer almaktadır. ( Tabloda beyaz kolon "Test Adedi", pembe kolon "Vaka Adedi", sarı kolon "Vaka Oranı" değerlerini içermektedir. )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder