24 Ağustos 2020 Pazartesi

Üf ve Of

"Üf" ve "Of" sıkıntı ve bunalma duygularını ve bu duygulara sebep olan durumları engelleme isteğini ifade eden nida kelimeleridir. Her iki kelime de Türkçe'de ve Arapça'da yer almaktadır.

"Üf" veya "Of" nidası Kur'an'da "Üff" olarak yer alır. 

17/23 - Ve kada rabbüke en la ta'büdu illa iyyahü ve bil valedeyni ıhsana imma yeblüğanne ındekel kibera ehadühüma ev kilahüma fe la tekul lehüma ÜFFİN ve la tenherhüma ve kul lehüma kavlen kerıma

( Ve Rab’bin, "Sadece O’nun haricindekine kulluk etmeyin ve ana babaya iyilik edin. Onlardan biri veya ikisi, indinde yaşlılığa ererse sakın onlara "ÜFF." deme ve onları azarlama ve onlara faydalı sözler söyle." diye hükmetti. )

46/17 - Vellezi kale li valideyhi ÜFFin leküma e teıdaninı en uhrace ve kad haletil kurunü min kablı ve hüma yesteğıysanillahe vey leke amin inne va'dellahi hakk fe yekulü ma haza illa esatırul evvelın

( Ve o ana babasına "ÜFF size. Bana çıkacağımı mı vaad ediyorsunuz? Ve benden önce nesiller geldi geçti." diyen. Onların ikisi Allah’tan yardım isteyerek, "Vay sana. İnan. Kesinlikle Allah' ın vaadi gerçektir." Böylece "Bu, evvelkilerin masallarının haricindeki değildir." der. )

İngilizce'deki "Off" kelimesi de "Engelleme, Bloke etme / olma, Olmama" kavramlarını ifade eden bir ektir.

Get off ( İn, Binmeyi sonlandır. )

I'm off ( Blokeyim, Engelliyim )

Back off ( Geride dur. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder