22 Ağustos 2020 Cumartesi

Daralma ve genişleme döngüsü

İlahi nizamdaki düalitenin temel bileşeni ve yokluğun karşıtı olan yaratılış, kapsadığı her olgu için kusursuz bir döngü ortamı oluşturmaktadır. Düalitenin neticesi olan döngüler varlıklar için kusursuz tekâmül vasıtalarıdır. 

2/28 - Keyfe tekfurune billahi ve küntüm emvaten fe ahyaküm sümme yümıtüküm sümme yuhyıküm sümme ileyhi türceun

( Allah’ ı nasıl inkar edersiniz? Ve ölülerdiniz de sizi diriltti. Sonra sizi öldürür. Sonra sizi diriltir. Sonra O'na döndürülürsünüz. )

Dolayısıyla insanların, negatif frekansların daimi olacağı beklentisine dayalı ümitsizlik duygusunu kalplerinden uzaklaştırmaları gerekmektedir. Her inişin bir çıkışı, her gecenin bir sabahı olduğu asla unutulmamalı ve frekans seviyesi daima yüksek tutulmalıdır. Zira ümitsizlik duygusu İblis'in ( Ümit yitirten ) ana besin kaynağıdır.  

Sinusoidal bir grafikle izah edilebilecek düalite kaynaklı döngüler Kur'an'da muhtelif kavramlarla zikredilmiştir.

1- ZORLUKLA BİRLİKTE KOLAYLIK

94/5 - Fe inne me'al usri yüsren

( O halde zorlukla birlikte kolaylık vardır. ) 

94/6 - İnne me'al usri yüsren

( Kesinlikle zorlukla birlikte kolaylık vardır. )  

2- GÖĞSÜN DARALMASI VE GENİŞLEMESİ

15/97 - Ve lekad na'lemü enneke yedıyku sadruke bima yekulun

( Ve kesinlikle senin, onların o söylediklerinden dolayı göğsünün daraldığını biliriz. )

94/1 - E lem neşrah leke sadrek

( Sana göğsünü açıp genişletmedik mi? )

3- RIZKIN GENİŞLEMESİ VE DARALMASI

13/26 - Allahü yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir ve ferihu bil hayatid dünya ve mel hayatüd dünya fil ahırati illa meta

( Allah, rızkı dilediği kimseye genişletir ve daraltır. Dünya hayatıyla ferahlayıp sevinirler. Oysa dünya hayatı ahiretin yanında fayda haricindeki değildir. )

4- GÖKLER VE YERİN BİTİŞİKKEN AYRILMASI

21/30 - E ve lem yerallezıne keferu ennes semavati vel erda kaneta ratkan fe fetaknahüma ve cealna minel mai külle şey'in hayy e fe la yü'minun

( O inkar edenler, gökler ve yer kesinlikle bitişiklerken onları ayırdığımızı ve diri olan herşeyi sudan oluşturduğumuzu görmüyorlar mı? Artık inanmazlar mı? )

"Big Bang" kavramına işaret eden bu ayette de "daralma ve genişleme döngüsü" vurgulanmaktadır. Bu noktada madde alemi kainatın oluşum teorisi olan Big Bang'in de döngüler ilkesine göre tezahür ettiği bildirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder