3 Ağustos 2020 Pazartesi

Kendi yaptıklarıyla başkalarını kınayanlar

İnsanların yanılgılarından biri de başkalarını yadırgadıkları veya kınadıkları tutum ve davranışları bizzat kendileri sergilemelerine rağmen bunun farkında olmamaları veya bilinçli olarak inkâr etmeleridir. Kendi olumsuzluklarının farkında olmayan veya farkında olmasına rağmen bunları düzeltememiş bir insanın bir başka insana eleştirel yaklaşımda bulunması vicdan ile de örtüşmez. Ayrıca insanın "başkası" olarak tanımladığının aslında kendi yansıması yani kendisi olduğunu da hatırlaması gerekmektedir. 

Bkz. 


Basit bir örnekle bu durum, maçta faul yapan bir sporcunun, hakemin verdiği faul kararına itiraz etmesine rağmen bir başkası kendisine benzer bir faul yaptığında hakemden faul kararı beklemesine benzetilebilir.

Kur'an' da bu konu "Kendini unutanlar" ve "Kendini temize çıkaranlar" olarak misallendirilmiştir.

2/44 - E te'mürunen nase bil birri ve tensevne enfüseküm ve entüm tetlunel kitab e fe la ta'kılun

( Kitabı okuduğunuz halde, insanlara iyiliği emredersiniz de nefislerinizi, kendinizi unutur musunuz? O halde akıl etmez misiniz? )

53/32 - Ellezine yectenibune kebairal ismi vel fevahışe illel lemem inne rabbeke vasiul mağfirah hüve a'lemu biküm iz enşeeküm minel erdı ve iz entüm ecinnetun fi butuni ummehatiküm fe LA TÜZEKKU ENFÜSEKÜM hüve a'lemu bi men itteka

( Onlar büyük günahtan ve ahlaksızlıktan, küçük günahlar haricinde, kaçınırlar. Kesinlikle Rab’binin affı geniştir. Sizi yerden inşa ettiği zamanı ve sizin annelerinizin karınlarında cenin olduğunuz zamanı O bilir. O halde NEFİSLERİNİZİ, KENDİNİZİ TEMİZE ÇIKARMAYIN. O sakınan kimseyi bilir. )

Konuya ilişkin net bir ayet de İncil'in Matta suresinde yer almaktadır.

40-Matta-7-4 Kendi gözünde mertek varken kardeşine nasıl, 'İzin ver, gözündeki çöpü çıkarayım' dersin?

40-Matta-7-5 Seni ikiyüzlü! Önce kendi gözündeki merteği çıkar, o zaman kardeşinin gözündeki çöpü çıkarmak için daha iyi görürsün.

İnsanın idraki frekans yükselişi vesilesiyle ruhsal tekâmüle erme sürecindeki en önemli aşama özeleştirisini yapabilmesi, kendini kınayabilmesi yani Nefsi Levvame olabilmesidir. İnsanların şu anda içinde bulundukları ve algı seviyelerinin yükselmekte olduğu kıyamet ( ayağa kalkış ) süreci bu açıdan bir fırsat niteliğindedir. Kıyamet suresinin ilk ayetleri bu konuda hatırlatma içermektedir.

75/1 - La uksimu bi yevmil kıyameti

( Ayağa kalkış gününe yemin ederim. )

75/2 - Ve la uksimu bin NEFSİL LEVVAMETİ

( Ve o KENDİNİ KINAYAN NEFİSE yemin ederim. )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder