14 Ağustos 2020 Cuma

Resullerin sıfatları

"Resul" kelimesi "Gönderilen, Gönderilmiş olan" anlamına gelmektedir. Resuller, ilahi kozmik bilgileri ve Allah kelâmını insanlara "ulaştırmak" üzere Allah tarafından kaba madde planı dünyaya "gönderilen" ( dünyada enkarne edilen ) vazifeli varlıklardır.

Kur'an'da resullerin işlevleri şu sıfatlarla tanımlanmaktadır.

Şahid = Tanık

Nebi = Haberci

Beşir = Müjdeci

Nezir = Uyarıcı

Dai = Çağırıcı

Baliğ = Ulaştırıcı

Dolayısıyla resullerin, din vesilesiyle insanları zorlama veya bir din devleti kurup hükümdar olmak gibi bir işlevleri bulunmamaktadır. Zira dinde zorlama olmadığı Bakara suresinin 256. ayetinde "La ikrahe fid din" ( Dinde zorlama yoktur. ) ifadesiyle ve Ğaşiye suresinin 22. ayetinde "Leste aleyhim bi musaytır" ( Sen onların üzerinde zorlayıcı değilsin. ) ifadesiyle bildirilmiştir.

İşlevleri yukarıda sıfatlarla zikredilen resullerin dahi hiçbir şekilde tahakküm durumu olmadığı dikkate alındığında dünyada din kavramı kullanılarak yapılan zulmün ne denli büyük bir günah olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Resullerin işlevlerinin sıfatlar vasıtasıyla bildirildiği başlıca ayetler şöyledir.

48/8 - İnna erselnake ŞAHİDEN ve MÜBEŞŞİRAN ve NEZIRA

( Kesinlikle biz seni ŞAHİT, MÜJDECİ ve UYARICI olarak gönderdik. )

5/99 - Ma aler RASULİ illel BELAĞ vallahü ya’lemü ma tübdune ve ma tektümun

( RESULÜN üzerine olan ancak ULAŞTIRMADIR. Allah ne açıkladığınızı ve ne gizlediğinizi bilir. )

7/158 - Kul ya eyyühen nasü innı rasulüllahi ileyküm cemıanillezı lehu mülküs semavati vel ard la ilahe illa hüve yuhyı ve yümıtü fe aminu billahi ve RASULİHİN NEBİYYİL ümmiyyellezi yü'minü billahi ve kelimetihı vettebiuhü lealleküm tehtedun

( De ki: "Ey insanlar kesinlikle ben sizin hepinize Allah' ın resulüyüm. Göklerin ve yerin bütün mülkü O’nadır. O’nun haricinde ilah yoktur. Öldürür ve diriltir. O halde, Allah’a ve Allah’a ve O' nun kelimelerine inanmış o okuma yazma bilmeyen HABERCİ OLAN RESULÜNE inanın. Ona tabi olun. Umulur ki yönlenirsiniz." )

2/119 - İnna erselnake bil hakkı BEŞIRAN ve NEZIRAN ve la tüs'elü an ashabil cehım

( Kesinlikle biz seni gerçek ile MÜJDECİ ve UYARICI olarak biz gönderdik. Cehennemin sahiplerinden sual edilmezsin. )

35/23 - İn ente İLLA NEZIR

( Kesinlikle sen ANCAK UYARICISIN. )

35/24 - İnna erselnake bil hakkı BEŞIRAN ve NEZIRA ve in min ümmetin illa hala fıha nezır

( Kesinlikle biz seni gerçekle MÜJDECİ ve UYARICI olarak gönderdik. İçinde uyarıcı gelip geçmiş olmayan topluluk yoktur. ) 

Resullerin "Beşir ve nezir" ( Müjdeci ve uyarıcı ) oldukları, bu sıfat ikilisi Kur'an'da 10 kere tekrarlanması suretiyle bildirilmektedir. 

46/31 - Ya kavmena ecıbu DAİyellahi ve aminu bihı yağfir leküm min zünubiküm ve yücirküm min azabin elım

( Ey kavmimiz Allah' ın ÇAĞIRICISINA cevap verip uyun ve O’na inanın ki size günahlarınızı af eylesin ve sizi elim azaptan korusun. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder