24 Ağustos 2020 Pazartesi

Hipnoz ve İmajinasyon

Yunanca kökenli olan "Hipnosis" ( Hipnoz ) kelimesi "Uyku" anlamına gelmektedir. Ancak pratikte hipnoz, bir süjenin "trans" haline geçirilmesi yani bilinci açık olarak uyku halindeyken farklı bir frekansa "geçirilmesi" ve muhtelif dış uyarıcılar ( kelime, sayı, ses gibi kodlayıcı tesirler ) vasıtasıyla kendisine sanal gerçeklik deneyimletilmesidir.

( * Bkz. Ashabı Kehf konulu bölümler ve "Hayal Gerçektir" başlıklı bölüm )

Halk arasında "Sihir / Büyü" olarak bilinen fenomen de bir tür hipnoz uygulamasıdır. Kur'an'da "sihir" kelimesinin adeta tanımının yapıldığı Taha suresinin 66. ayetinde "sihir" kelimesi "hayal ettirme" kelimesiyle birlikte kullanılmıştır.

20/66 - Kale (1) bel (2) elku (3) fe (4) iza (5) hıbalü ( 6l hüm (7) ve (8) ısıyyü (9) hüm (10) YÜHAYYELU (11) ileyhi min SIHRihim enneha tes'a

( "Bilakis, atın." dedi. O zaman onların ipleri ve asaları, SİHİRlerinden dolayı kesinlikle onlar ona koşuyorlarmış gibi HAYAL ETTİRİLDİLER. )

Ayetteki "Yühayyelu" fiili "Hayal" kelimesinden türemiştir. "Hayal", gerçek olmadığı kurucusu tarafından bilinen ancak gerçekmiş gibi kurgulanan ve duygusal tesirine girilen olgu ve olaylardır. Ayetteki "Yühayyelu" kelimesinin 11. kelime olması farklı frekansa geçiş nümerolojisi açısından dikkat çekmektedir.

"İmajinasyon" olarak bilinen kavramın karşılığı "Tahayyül" olup bu kelime de "Hayal" kökü kaynaklıdır. "Hayal" kelimesi ise "Hay" ( Diri, HAYatta olan, canlı ) ve "al" ( Gibi olan ) kelimelerinden oluşmakta olup, özünde "Canlı gibi, Diri gibi" anlamını içermektedir. 

Esası bilgi olan tüm kainat, yüce Rab'bin bilgisi, izni, rızası ve vahyi kapsamında Vazifeli Varlıkların imajinasyonları ile yaratılmıştır. Bu hususun delili olabilecek iki önemli kelime bulunmaktadır.

Information ( Bilgi ) ve Einbildung ( İmajinasyon, Tahayyül ) kelimeleri...

Öz anlam itibarıyla eşalamlı olan bu kelimelerin etimolojik analizleri şöyledir.

Information;

In ( İç ) + form ( şekil ) +ation ( -me ) ... İç şekillenme / İç oluşum

Einbildung;

Ein ( iç ) + bild ( şekil, resim ) + ung ( -me ) ... İç şekillenme / İç oluşum

Bu iki kelimenin, kullanılan anlamları ve öz anlamları dikkate alındığında "Bilgi" ve "İmajinasyon" kelimelerinin batıni ilintisi ortaya çıkmaktadır.

BILd = Şekil, Resim

BILdung = Eğitim, Oluşum

GeBILdet = Eğitimli, BİLgili

Türkçe'de "BİLgi", "BİLmek"

BUILd = İnşa etmek

BUILding = İnşa, Oluşum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder