24 Ağustos 2020 Pazartesi

En yüce vazife, en değerli hazine Dostluk...

Dostluk, idrakli varlıklar arasında maddi ve nefsani menfaat beklentisi olmadan kurulan yakınlık, paylaşım ve karşılıksız hizmet frekansıdır. Diğer bir deyişle dostluk ruhsal BİRliktelik ( spiritüel kolektivite ), "ikiyi birleme" seviyesidir.

Dost kibirlenmez.

Dost yalan söylemez.

Dost gizli gündem tutmaz.

Dost ince hesap yapmaz.

Dost tuzak kurmaz.

Dost yardım eder.

Dost bilgi paylaşır.

Dost öğretir.

Dost öğrenir.

Dost sever.

Dost kızar.

Dost kıskanmaz.

Dost gizlemez.

Dost göz dikmez.

Dost sırdaştır.

Dost kendisini önceliklendirmez.

Dost dinler.

Dost anlatır.

Dost cömerttir.

Dost özverilidir.

Dost merhametlidir.

Dost koruyucudur.

Dost samimiyetle eleştirir.

Dost samimiyetle takdir eder.

Dost çatışmaz.

Dost uyum sağlar.

Dost iyiye, doğruya yönlendirir.

Kur'an'da "Dost" kelimesinin karşılığı "VL" kökünden türemiş olan "Veli" ve "Mevla" kelimeleridir. "Mevla" kelimesi "Veli" ( Dost, Sahib, Malik ) kökünden bir kelime olup, "M" ön eki vasıtasıyla sıfata dönüşerek "Dost olan, Sahib olan, Malik olan" anlamını kazanır.

Batı dillerinde "Hizmet eden genç adam" anlamında kullanılan "Valet" kelimesi de "Veli" kelimesidir. Ayrıca "Değer" anlamına gelen "Value" kelimesinin de etimolojik olarak "Veli" kökünü yansıtıyor olması kuvvetle muhtemeldir. Zira "Veli" ( Dost ) en "Valuable" ( Değerli ) hazinedir. Aynı şekilde "Valid" ( Geçerli ) kelimesinin de köken ilintisi olması kuvvetle muhtemeldir.

Kur'an'da ilk "Veli" kelimesi "Allahın tek dost ve tek yardımcı olduğu" mesajının verildiği 2/107 kodlu ayette geçmektedir.

2/107 - E lem ta'lem ennellahe lehu mülküs semavati vel ard ve ma leküm min dunillahi min VELİYYİN ve la nasır 

( Bilmez misin ki göklerin ve yerin mülkü kesinlikle O’nadır, Allah’adır ve size Allah’tan başka DOST ve yardımcı yoktur. ) 

Ayet kodunu ( 2/107 ) oluşturan rakamların, Allah kelimesinin Kur'an'daki tekrar adedi olan 2701 sayısını oluşturan rakamlar olması Allah'ın birliğinin ve tekliğinin nümerolojik zikri açısından dikkat çekmektedir. ( 2+1+0+7 = "1" )

Ayrıca bu ayet vesilesiyle "gerçek dost" olabilmenin, yaratılmış nefsani varlıklar için ne denli zor olduğu da bildirilmektedir. 

Kur'an'daki ilk "Mevla" kelimesi ise 2/286 kodlu ayette "Mevlana" ( Dostumuz ) olarak yer almaktadır.

2/286 - La yükellifüllahü nefsen illa vüs'aha leha ma kesebet ve aleyha mektesebet rabbena la tüahızna in nesına ev ahta'na rabbena ve la tahmil aleyna ısran kema hameltehu alellezine min kablina rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih va'fü anna vağfir lena verhamna ente MEVLANA fensurna alel kavmil kafirın

( Allah nefisleri genişliklerinin haricinde kefil tutmaz. Ne kazandılarsa onlaradır. Kazanmış oldukları onların üzerlerinedir. "Rab’bimiz eğer unutursak veya hata edersek Rab’bimiz bizi sorumlu tutup sorgulama. O bizden öncekilerin üzerine yükleyip taşıttığın gibi, üzerimize ağırlık yükleme Rab’bimiz. O takatımız olmayanı bize yükleme. Bizi affet ve bize af ve bize rahmet eyle. Sen DOSTUMUZSUN. İnkarcılar kavmine karşı bize yardım et." )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder