10 Ağustos 2020 Pazartesi

Kardeşinle birleş! ... çok geç olmadan.

Toplumsal bölünmenin, ayrışmanın ve düşmanlığın bir helak vesilesi olduğunu, topluluk, kardeşlik ve birlik bilincinin ise yegane kurtuluş vesilesi olduğunu en net şekilde bildiren ayetlerden biri de Al'i İmran suresinin 103. ayetidir.

3/103 - Va'tesumu bi hablillahi cemıan ve la teferraku vezküru nı'metellahi aleyküm iz küntüm a'daen fe ellefe beyne kulubiküm fe asbahtüm bi nı'metihı ıhvana ve küntüm ala şefahufratin minen nari fe enkazeküm minha kezalike yübeyyinüllahü leküm ayatihı lealleküm tehtedun

( Ve Allah’ ın ipine topluca sarılıp bağlanın. Kısımlara ayrılmayın ve Allah’ ın üzerinize olan nimetini hatırlayın. Zamanında düşman olmuştunuz da kalplerinizin arasını birleştirdi. O’nun nimeti ile kardeşler oldunuz. Ateşten çukurun üzerindeydiniz de sizi oradan kurtardı. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki yönlenirsiniz. )

Ayet detaylı olarak incelendiğinde sembolik kavramları da içerdiği görülmektedir.

1- "Hablillah" ( Allah'ın ipi )

Bu ifade Kur'an ayetlerini oluşturan ve ilimde derinleşme ve hidayet yolunda her inanananın sımsıkı tutunması gereken kelimeleri, Allah kelâmını simgelemektedir.

 2- "Ellefe beyne kulubiküm" ( Kalplerinizin arasını birleştirdi )

Evvelki bölümlerde incelendiği üzere "kalp" insandaki bilgi deposu, idrak ve duygu merkezidir. Beyin ise sadece bir işlemcidir. Esasen insanları ruhsal tekâmüle eriştirecek olan kolektif bilincin tesisini tasvir eden "insanların kalplerinin birleşmesi" kavramı ortak bir operasyon kapsamında birbirine bağlı çalışan bir bilgisayar şebekesinin oluşturulması gibi düşünülebilir. İnsanların şeytanlar ile mücadelelerindeki yegane silahı budur. Zira şeytanların kalpleri dağınıktır. Onlar, kalplerini birleştirecek sevgi olgusundan yoksundurlar. İlgili ayet;

59/14 - La yukatiluneküm cemian illa fi kuran muhassenetin ev min verai cüdürin be'sühüm beynehüm şedidun tahsebuhüm cemian ve KULUBÜHÜM ŞETTA zalike bi ennehüm kavmün la ya'kılun

( Sağlam korunmuş üstün şehirlerde veya duvarların arkasında olmaları haricinde sizinle topluca savaşamazlar. Onların kendi aralarında kötülükleri zorlukları şiddetlidir. Toplanmış olduklarını sanarsın. Onların KALPLERİ DAĞINIKTIR. Bu kesinlikle onların akıl etmeyen kavim olmalarındandır. )

3- Nimeti Uhuvvet ( Kardeşlik nimeti )

İnsanların kalplerini birleşmesi, onları sevgiyle birbirlerine bağlayan ve onları birbirleriyle kardeş yapan Allahü Teala'nın büyük bir nimetidir.

4- Şefahufrat ( Ateşten çukur )

Bu kavram, döngü sonunda kolektif bilinci idrak edemeyen, ruhsal tekâmüllerini tamamlayamayan ve dolayısıyla üst süptil plana ( cennet ) geçemeyen insanların reenkarnasyona devam edecekleri kaba madde planını ( dünya ) simgelemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder