10 Eylül 2020 Perşembe

Düalite ağacı

Evvelki bölümlerde de değinildiği üzere yaratılışın kaynak kodu, frekansı ve dolayısıyla döngüyü oluşturan "Bir birim düalite"dir. "Yok - Var", "Karanlık - Aydınlık", "Ölü - Diri", "Kötü - İyi", "Negatif - Poztif" vb. birim düalite örnekleridir. Diğer bir deyişle yaratılmış varlıklar için var olmak ve ruhsal tekamül, öncelikle düalite olgusunun idrakine ardından da düaliteyi üniteyle ikame edebilme becerisine ve derecesine bağlıdır. İşte bu da varlıkların ilahi nizamdaki sonsuz sınavlarıdır.

Düalite kavramı kutsal kitaplarda, "Bilgi", "Soy" vb. gibi anlamları sembolize eden "Ağaç" kelimesiyle temsil edilmiştir. Özellikle Tevrat'ta yer alan "Cennetteki iyiyi kötüyü bilme ağacı" ifadesiyle düalite olgusuna vurgu yapılmıştır. 

Kur'an ;

2/35 - Ve kulna ya ademüskün ente ve zevcükel cennete ve küla minha rağaden haysü şi'tüma ve la takraba hazihiş şecerate fe tekuna minez zalimın

( Ve "Ey Adem, sen ve eşin cennette iskan edin. Oradan arzuladığınızca, her nereden dilerseniz bolca yiyin. İşte şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz." dedik. )

Tevrat ;

1-Tekvin-2-9 Bahçede iyi meyve veren türlü türlü güzel ağaç yetiştirdi. Bahçenin ortasında yaşam ağacıyla iyiyle kötüyü bilme ağacı vardı.

1-Tekvin-2-17 "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."  

Ayetlerde "ağaca yaklaşma" yani "ağaç frekansına uyumlanma" sonucunda "Salih" iken "Zalim", "Diri" iken "Ölü" olma durumu vesilesiyle düalite kavramı zikredilmektedir.

Ayrıca Tekvin 2-9 kodlu Tevrat ayetinde Cennet'teki düalite olgusu "Yaşam Ağacı" ve "İyiyi Kötüyü Bilme Ağacı" kavramlarıyla belirtilmektedir. Ayet numarasının ( 2-9 ) nüümerolojik değeri farklı boyuta geçişin ve düalitenin sembolü olan 11 ( 2+9 ) sayısını vermektedir.

Düalite olgusuna, karşıt kavramlar vesilesiyle dikkat çekilen bir başka ayet seti ise Fatir suresinde yer almaktadır.

35/19 - Ve ma yestevil a'ma vel besır

( Ve kör ve gören eşit olmaz. )

35/20 - Ve lez zulümatü ve len nur

( Ve ne karanlıklar, ne de aydınlık. )

35/21 - Ve lez zıllü ve lel harur

( Ve ne gölge, ne de sıcaklık. )

35/22 - Ve ma yestevil ahyaü ve lel emvat innellahe yüsmiu men yeşa' ve ma ente bi müsmiın men fil kubur

( Ve diriler ve ölüler de eşit olmaz. Kesinlikle Allah dilediği kimseye duyurur. Sen o kabirlerin içindekilere duyuracak değilsin. )






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder