22 Eylül 2020 Salı

"Ignorance is bliss."!?

Bir küresel gündem iletişim filmi olan 1999 yılı yapımı Matrix filminin bir sahnesinde, AI hakimiyetindeki sisteme kendini teslim edip sanal bir ortamda bitkisel hayata razı olan Cypher karakteri, Ajan Smith karakterine şöyle diyordu.

"After nine years, you know what I realize? Ignorance is bliss." ( Dokuz* yıl sonra neyi idrak ettim biliyor musun? Cehalet mutluluktur. )

* 9 sayısı da negatif frekansın ve büyünün sembolü olup özellikle seçilmiş görünmektedir.

Bu ifade Tevrat'ın Vaiz bölümündeki şu ayetten kaynaklanmaktadır.

21 Ecclesiastes 1-18 Çünkü çok bilgelik çok keder doğurur, bilgi arttıkça acı da artar.

Bu ayetteki mesaj elbetteki "Cahil ol mutlu ol." değildir. Ancak ayete ters anlam yüklenmek suretiyle yukarıdaki ifade oluşturulmuştur. Yani kitlelerin bilinçaltına "Mutsuz olmak istemiyorsan araştırma, sorgulama, öğrenme sadece sisteme uy." mesajı ekilmektedir.

Ayette ifade edilmek istenen ise bilgelik kaynaklı acının ruhsal tekâmül vesilesi olduğu ve aslında üst boyut algısıyla bunun mutluluk olduğunun farkedilebileceğidir. Zira idrak seviyesi yükselmiş ve bilgisi artmış insanlar kaba madde planı dünyanın gerçek yüzünü ve aldatıcılığını görebilmekte, aslında bir yalan denizinde akıntıya karşı yüzdüklerini idrak edebilmektedirler. 

Cehaletin sadece bilgisizlikten ibaret pasif bir olgu olmadığı, aksine kötülüğün tezahürüne aktif katkıda bulunduğu Nisa suresinin 17. ayetinde bildirilmektedir.

4/17 - İnnemet tevbetü alellahi lillezıne YA'MELUNES SUE Bİ CEHALETİN sümme yetubune min karıbin fe ülaike yetubüllahü aleyhim ve kanellahü alimen hakıma

( Kesinlikle tevbe O CEHALETLE KÖTÜLÜK YAPANLAR için Allah’ ın üzerinedir. Sonra hemen ardından tevbe ederler. Böylece Allah işte onların üzerine tevbe eyler. Allah bilendir hakimdir. )

Ayrıca "Cehalet her kötülüğün anasıdır." söylemi de bu minvalde hatırlanmalıdır. 

Yaşam süreçlerini dijital teknolojiye ( AI ) emanet etmeleri nedeniyle zamanla cahilleşmiş insanlardan oluşması hedeflenen Yeni Dünya Düzeni'nin esasen bir kötülük düzeni olacağı aşikârdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder