10 Eylül 2020 Perşembe

Sureler ve Ayetler

Bilindiği üzere Kur'an'ı oluşturan kelimeler Sureler ve Ayetler halinde derlenmişlerdir. Her sure belirli adette ayetten oluşmaktadır. Kur'an'da 114 sure, 6236 ayet bulunmaktadır.

"Sure" kelimesi "Şekil, İfade, Biçim, Görünüş" anlamlarına gelmektedir. "Sure" kelimesinin çoğulu "Süver" kelimesidir. "Tasavvur" ( Şekillendirme ) ve "Tasvir" ( Betimleme ) kelimeleri de "Sur / Sure" kökünden türemiştir.

Ayrıca "Sur" kökü "Koruyucu yüksek duvar, Sağlam" anlamını da içermekte olup, İngilizce ve Fransızca'da "Emin, Güvenli" anlamında kullanılan "Sure" kelimesidir. 

"Yüz, Şekil, Görünüş" anlamına gelen "Surat" ve "Suret" kelimeleri de "Sur" kökünden türemişlerdir. Sondaki "at / et" kelimesi "gibi olma" anlamı veren ektir.

"Ayet" kelimesi ise "Görünen, İşaret, Belirti" anlamına gelen ve "Ay" ( Göz ) kökünden türemiş bir kelimedir.

Kur'an'da "Sure" ve "Ayet" kelimelerinin geçtiği bazı ayetler şöyledir.

2/23 - Ve in küntüm fı raybin min ma nezzelna ala abdina fe'tu bi SURATİN min mislih ved'u şühedaeküm min dunillahi in küntüm sadikın

( Ve eğer o kulumuza indirdiğimizden şüphe içindeyseniz haydi aynısından bir SURE getirin. Eğer doğrular iseniz Allah’tan başka olan şahitlerinizi de çağırın. )

11/13 - Em yekulunefterah kul fe'tu bi aşri SÜVERİN mislihı müfterayatin ved'u men isteta'tüm min dunillahi in küntüm sadikın

( "Onu uydurdu." mu diyorlar? De ki: "O halde onun aynısından, uydurulmuşundan on SURE getirin. Eğer doğrular iseniz, o Allah’tan başka istidatı olanları da çağırın." )  

40/64 - Allahüllezı ceale lekümül erda kararan ves semae binaen ve SAVVERaküm fe ahsene SUVERAküm ve razekaküm minet tayyibat zalikümüllahü rabbüküm fe tebarakellahü rabbül alemın

( Allah o size yeri durak ve göğü bina kılandır. Sizi ŞEKİLLENDİRDİ de ŞEKLİNİZİ güzelleştirdi. Sizi temizinden rızıklandırdı. Bu Rab’biniz Allah’ tır. Alemlerin Rab’bi Allah bereketlidir. )

2/39 - Vellezine keferu ve kezzebu bi AYATina ülaike ashabün nar hüm fıha halidun

( Ve o inkar edenler ve AYETlerimizi yalanlayanlar, işte onlar ateşin sahipleridir. Onlar onun içinde ebedidirler. )

3/190 - İnne fı halkıs semavati vel erdı vahtilafil leyli ven nehari le AYATİN li ülil elbab 

( Göklerin ve yerin yaratılışında, gecenin ve gündüzün ihtilafında akıl sahipleri için kesinlikle AYETLER vardır. ) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder