1 Eylül 2020 Salı

Hasan Keyf'in ardından ...

Batman ili sınırları içinde yer alan ve Aslı "Hısn-ı Keyfa"* ( Mağaralar Şehri ) olan Hasan Keyf ören yeri, Ilısu Barajı projesi kapsamında sular altında bırakılmıştır.

* Hısn = Şehir

   I = Tamlama eki

   Keyfa = Mağara ( Arapça'daki Kehf kelimesidir. )

Hasankeyf'te yapılan kazı çalışmalarına ilişkin 2015 yılında basında yer alan haber şöyledir.

"Hasankeyf kazıları başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Dicle nehri kenarındaki kazıların devam ettiği höyükte Göbeklitepe’den daha eski bir dini alanın tespit edildiğini söyledi. 5 Yıldır 14 kişilik Japon arkeologlarla birlikte sürdürülen kazı çalışmalarında, en eski ibadet alanının tespit edildiğini belirten Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Hasankeyf höyüğünün tarihinin 3.500 yıldan 12.000 YIL ÖNCESİNE götüren arkeolojik buluntulara rastladıklarını söyledi. Burada bulunan dikilitaşla dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’den daha eski bir dini yapının ortaya çıktığına değinen Uluçam, yörenin zamanında meşe ormanlarıyla kaplı olduğunu belirtti. Japonya Tsukuba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yutuka Mıyake ise daha önce yaptığı bir açıklamada burada göçebe hayatı yaşandığı ve daha sonra yerleşik hayata geçildiğini söylemişti. HÖYÜKTE 9 metre genişliğinde bir yapı bulunduğunu anlatan Tsukuba, bu yapının özel olduğunu, taban üzerinde DİKİLİTAŞ bulunduğunu belirtmişti.  DİKİLİTAŞIN 1.5 – 2 metre uzunluğunda olduğunu söyleyen Mıyake, tabanın altına gömülmüş insan iskeletini bulduklarını ve kemik üzerinde boya izleri olduğunu söylemişti."


Göbeklitepe'deki monolit ( dikilitaş ) benzeri yapı



Hasankeyf'te kazı çalışmaları 2015

"Mağaralar Şehri" anlamına gelen Hısn-ı Keyf'in batıni anlamı "Boyut Portalları Şehri" miydi? Kehf suresinde Ashab-ı Kehf'in, boyut portalını sembolize eden mağarada transa geçmelerinden ve ilahi kozmik bilgi ile donatıldıklarından, eğitildiklerinden bahsedilir.

18/11 Böylece mağaranın içinde seneler adediyle kulaklarına vurgulayıp beyan ettik.

18/18 Ve onları uyanık sanırdın ama onlar uykudaydılar. Onları sağa ve sola çevirirdik. Köpekleri ön ayaklarını kapı eşiğine uzatıp yaymıştı. Şayet onları görseydin firar ederek onlardan yüz çevirirdin ve onlardan korku ile doldurulurdun.

Hasankeyf'in sular ile kaplanmasının amacı zahiren ezoterik bilgilerin ve eserlerin gizlenmesi, batınen ise sular vasıtasıyla boyut portalı açılması mıdır? Su ile boyut portalı açılması fenomeni Kur'an'da "Su ile göklerin kapılarının açılması" ifadesiyle yer alır.

54/11 - Fe fetahna ebvabes semai bi main münhemir ( Böylece akıp dökülen su ile göğün kapılarını açtık. )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder