30 Eylül 2020 Çarşamba

Sükara kelimesi

"Alkol vücudu girdikten sonra, kanda kortizon ve büyüme hormonu salınımından 3,5-4 saat sonra, kandaki glukoz miktarı artmaktadır. Bu nedenle özellikle Tip-2 diyabet hastaları alkolden ciddi oranda etkilenmektedir."

"Genetik olarak belirli bir enzimden fakirseniz, fazla şeker bedeninize alkol yükleyebiliyor. Alkol almadıkları halde, kanlarında ya da idrarlarında alkol çıkanlar olabiliyor."

"Fazla miktarda tüketilen alkol hızla kilo aldırabilir. Bu yüzden alkolü kontrollü miktarda tüketmek önemlidir. Alkol hem hipoglisemiye (düşük şeker), hem hiperglisemiye (yüksek şeker) sebep olabilir."

Bilimsel kaynaklar alkol alımının vücuttaki şeker miktarını arttırdığını bildirmektedir. Kur'an'da geçen "Sükara" kelimesi "Sarhoş" anlamına gelmekle birlikte kök olarak "Şekerli, Şekerlenmiş" anlamını içermektedir. Halk arasında "Uyuklamak" anlamında kullanılan "Şekerleme yapmak" ifadesi de esasen alkolün vücutta yarattığı gevşeme, kendinden geçme ve uyku halini tanımlayan bir fiildir.

"Şeker" kelimesi İngilizcede "Sugar", Fransızcada "Sucre", Almancada"Zucker" olarak ifade edilmektedir. Bu kelimeler "Sükara" kelimesinin farklı telaffuz edilmiş halleridir.

"Sükara" kelimesi Nisa suresinin 43. ayetinde "Sarhoş", Hacc suresinin 22. ayetinde ise "Bilincini kaybetmiş" anlamında yer almaktadır.

4/43 - Ya eyyühellezine amenu la takrabus salate ve entüm SÜKARA hatta ta'lemu ma tekulune ve la cünüben illa abirı sebılin hatta tağtesilun ve in küntüm merda ev ala seferin ev cae ehadün minküm minel ğaitı ev lamestümün nisae fe lem tecidu maen fe teyemmemu saıyden tayyiben femsehu bi vücuhiküm ve eydıküm innellahe kane afüvven ğafura ( Ey o inananlar, sizler SARHOŞKEN ne söylediğinizi bilene kadar ve yolcu olmanızın haricinde, pisken yıkanıncaya kadar duaya yaklaşmayın. Eğer hastaysanız veya seferdeyseniz veya sizlerden biriniz dışkısından getirirse veya kadınlara dokunup da su bulamazsanız temiz toprağa niyet edin. Böylece yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Kesinlikle Allah affedendir bağışlayandır. )

22/2 - Yevme teravneha tezhelü küllü mürdıatin an ma erdaat ve tedau küllü zati hamlin hamleha ve teran nase SÜKARA ve ma hüm bi SÜKARA ve lakinne azabellahi şedıd

( Onu göreceğiniz gün, tüm emziren kadınlar o emzirdiklerinden vazgeçerler. Her yük sahibi yükünü düşürüp bırakır. İnsanları SARHOŞ görürsün de onlar SARHOŞ değillerdir. Lakin Allah' ın azabı şiddetlidir. ) Ayetteki "Sükara" kelimesi "Bilincini kaybetmiş" insanları tanımlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder